13/01/24

Κριθαρότο με Μανιτάρια

 


Ομολογώ πως με επιφύλαξη ξεκίνησα αυτή τη συνταγή, επειδή φοβόμουν ότι το κριθαράκι θα «λάσπωνε» ή εν πάσει περιπτώσει  τα εις –οτο μάλλον ταιριάζουν με το ρύζι. Όμως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, η νοστιμιά απερίγραπτη και τελικά ήταν ευκολότερο απ’ότι θεωρούσα. Χρειάζεται προσοχή μεγάλη στα υγρά, δεν φεύγουμε πάνω από το τηγάνι μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ (1 πακέτο) κριθαράκι χοντρό (ή μέτριο)
  • 500 γραμ άσπρα ή καφέ μανιτάρια ή Portobello
  • 2 κουτ. Τ. Σ αποξηραμένα μανιτάρια porcini
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. Τ. Σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 1 κοφτό κουτ. Τ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κρασοπότηρο γεμάτο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλη κουτ. Τ. Σ (περίπου 40 γραμ) βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Μπόλικη ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • Περίπου 1 λίτρο ζεστό ζωμό (ή βράζουμε ένα λίτρο νερό με 1 κύβο ζωμού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατσαρολάκι  να βράσει λίγο νερό με τα αποξηραμένα Porcini. Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μέτριες φέτες, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο

Ζεσταίνουμε σε βαθύ σκεύος (Φαρδύ τηγάνι ή Γουόκ) λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα Μανιτάρια. Μόλις μαραθούν και τραβήξουν τα υγρά τους, τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε στο σκεύος λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν γυαλίσουν, ρίχνουμε στο σκεύος το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Περιμένουμε λίγο να γυαλίσει και το κριθαράκι. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα, σουρώνουμε το υγρό από τα porcini το οποίο ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα porcini που έχουμε εν τω μεταξύ ψιλοκόψει και ανακατεύουμε.  Με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε 2  κουταλιές από το ζεστό ζωμό. Ανακατεύοντας κατά διαστήματα (προσοχή γιατί το κριθαράκι έχει την τάση να κολλάει στον πάτο), συμπληρώνουμε υγρό από το ζωμό  μόλις τα υγρά στο τηγάνι τελειώνουν. Συνεχίζουμε έτσι για περίπου 10-12 λεπτά. Κάπου εκεί δοκιμάζουμε λίγο κριθαράκι να δούμε αν έχει γίνει, ή πόσο χρειάζεται ακόμα. Θα πρέπει στο τέλος να είναι al tende αλλά και αρκετά ζουμερό. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή αλλά και εμπειρία.
Όταν δούμε ότι το κριθαράκι είναι όπως σχεδόν το θέλουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και το μαϊντανό (έχουμε κρατήσει λίγο για το σερβίρισμα) , ανακατεύουμε, απομακρύνουμε από τη φωτιά , σκεπάζουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά να τραβήξει.
Σερβίρουμε ΑΜΕΣΩΣ με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου