14/01/24

Κόκορας Στιφάδο

 

Το στιφάδο είναι από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας μας. Κρέας, κρεμμυδάκια ολόκληρα , λίγη ντομάτα και μυρωδικά. Το φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας διάφορα κρέατα. Σήμερα προτιμήσαμε τον κόκορα. Όσο πιο «αλανιάρης»  βέβαια τόσο καλύτερα. Εδώ όμως μάλλον ατύχησα αλλά το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένας κόκορας περίπου 2,5 κιλά σε κομμάτια
  • 1,5 με 2 κιλά ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κουτ. τ. Σ πελτέ ντομάτας
  • 2 φρέσκιες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή το μπλέντερ.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μερικούς κόκκους μπαχάρι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγη πάπρικα
  • 1+1 σφηνάκια κονιάκ
  • 1 κουτ. τ. γλ ξύδι
  • Λίγο ζεστό νερό
  • Λίγο ελαιόλαδο για σοτάρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις κορυφές από τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με καυτό νερό για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τους βγάζουμε τα φλούδια. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεφλουδιστούν εύκολα τα κρεμμύδια.

Βάζουμε στη κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια για να σοταριστούν ελαφρά. Τα σβήνουμε με το 1 σφηνάκι κονιάκ και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν. Τα βγάζουμε σε βαθύ μπολ.

Ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο ακόμα ελαιόλαδο  και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές τα κομμάτια από τον κόκορα. Βάζουμε το ξύδι και σβήνουμε με το 2ο σφηνάκι κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το σκόρδο, το τοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε,  προσθέτουμε και τις υπόλοιπες ντομάτες, δοκιμάζουμε το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να καλύψει ελαφρά το φαγητό και βράζουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα σοταρισμένα κρεμμύδια σκεπάζουμε και βράζουμε σε μεσαία φωτιά για 35 λεπτά περίπου.

 Για τον χρόνο βρασίματος θα πρέπει να λάβετε υπόψη 2 παράγοντες. Πρώτον ότι τα κρεμμύδια που θα προσθέσετε στο τέλος χρειάζονται περί τα 35-40 λεπτά βράσιμο (ανάλογα βέβαια και πόση ώρα τα σοτάρατε στην αρχή) και δεύτερον την ποιότητα του κρέατος. Αν ο κόκορας είναι πραγματικά χωριάτικος θέλει περισσότερη ώρα  (όπως και το μοσχάρι) Αν όχι, τότε καλύτερα θα ήταν να προσθέσετε αμέσως και τα κρεμμύδια, ώστε στο τέλος τα δυο υλικά κόκορας - κρεμμύδια να έχουν βράσει ομοιόμορφα.

Δοκιμάζετε αν έχει βράσει καλά το κρέας και αν έχει μελώσει η σάλτσα και ..

 

Καλή όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου