25/04/20

Ζυμαρικά ala Amatriciana



Κλασσική Ιταλική Μακαρονάδα με δύο χαρακτηριστικά υλικά. Πρώτον το  Guanciale (γκουαντσιάλε -  το “μπέικον” που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού) και δεύτερον το Pecorino Romano.
Το Γκουαντσιάλε είναι δύσκολο να βρεθεί. Αντικαθίσταται όμως αξιοπρεπώς από ένα καλό καπνιστό μπέικον, εί δυνατον όχι τις φέτες αλλά ολόκληρο κομμάτι που το κόβουμε κυβάκια.
Εν προκειμένω και επειδή προσπάθησα να κάνω τη συνταγή με υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι καπνιστό ζαμπόν που το έκοψα κυβάκια και μερικές φέτες μπέικον χοντροκομμένες.
Συνηθως χρησιμοποιούμε κάποιο χοντρό ζυμαρικό, όπως ριγκατόνι, πέννες, Μπουκατίνι .
ΥΛΙΚΑ
  • Ένα πακέτο  μακαρόνια Νο5 (buccatini)
  •  1 φέτα (1 εκ παχος) καπνιστό ζαμπόν κομμένο κυβάκια

23/03/20

Μπακαλιαρο Κροκέτες

Είναι μια εύκολη παραλλαγή του γνωστού μας τηγανητού μπακαλιάρου. Ίσως παιδευτείτε λίγο παραπάνω στο καθάρισμα , αλλά τηγανίζονται ευκολότερα , τρώγονται ευκολότερα από τα παιδιά και επι πλέον έχετε την επιλογή να βάλετε στο κουρκούτι και μυρωδικά της αρεσκείας σας, που απογειώνει τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ
  • Ένας  παστός μπακαλιάρος περίπου 1,5 κιλό
  • Κουρκούτι
    • 1 λεμόνι στυμμένο

11/03/20

Μαροκινό Φίδι (Snake cake- M'hanncha)



Ένα απίθανο γλυκό που μας έρχεται από το Μαρόκο. Το λένε «φίδι» μιας και έχει αυτό το μακρόστενο σαλιγκαροειδές σχήμα. Εμείς όμως θα το λέγαμε μάλλον «στριφτό αμυγδαλωτό» . Εν πάση περιπτώσει μικρό ρόλο παίζει η ονομασία και ας επικεντρωθούμε στα αρώματα και τη γλύκα που αναβλύζει. Με βασικά υλικά την αμυγδαλόψιχα, το βούτυρο, τη κανέλλα και το ροδόνερο, είναι σίγουρο ότι θα ανυπομονείτε να τελειώσει το ψήσιμο για να ορμήσετε. Σε αρκετές συνταγές θα δούμε να προσθέτουν και άλλα υλικά όπως ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια, κάρδαμο.
Επίσης μετά το ψήσιμο , άλλοι το σιροπιάζουν ή το περιχύνουν με αραιωμένο μέλι και φιλέ αμυγδάλου ή απλά όπως εμείς το πασπαλίζουν με άχνη και φυστικάκι  Αιγίνης.  Ας το δούμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψάκι 25 εκ)
Γέμιση
  • 2 φλιτζάνια (περίπου 350 γραμ) άσπρα αμύγδαλα ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου.
  • 3 κ.τ. Σ Βούτυρο λειωμένο

07/03/20

Ριγκατόνι Au Gratin


ΥΛΙΚΑ (Για ένα πυρέξ οικογενειακό περίπου 25Χ35 εκ)
  • 1 πακέτο (500 γραμ) Ριγκατόνι
  • 200 γραμ  χοιρινή ψητή μπριζόλα (κομμένη σε κυβάκια)
  • 150 γραμ κίτρινο τυρί (edam / chedar κλπ) τριμμένο στον τρίφτη.
  • Δυο κουτ.τ.Σ σπορέλαιο
  • Κρέμα μπεσαμελ με τυρί και αυγό

Ζαμπονοτυρόπιτα


ΥΛΙΚΑ (Για πυρέξ 20Χ30 εκ)
  • 9-10 φύλλα κρούστας
  • Ένα κομμάτι 200 γραμ  ζαμπόν (όποιο προτιμάτε) κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κούπες κίτρινα τυριά (Γκουντα, ρεγκατο, γραβιέρα κλπ) ανάμικτα τριμμένα
  • 1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
  • Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων , λειωμένο
  • Μπεσαμελ

Στήθος Κοτόπουλο στο Γκριλ με Ριζότο ‘al pesto’



ΥΛΙΚΑ (για 4)
  • 4 στήθη κοτόπουλου με το δέρμα
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό κρασί
  • 2 Κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι

Cacio e pepe


Με δύο υλικά Τυρί και πιπέρι και φτιάχνουμε μια πεντανόστιμη, εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα.  Προσοχή μόνο στο συντονισμό να πετύχουμε το σωστό timing .
ΥΛΙΚΑ (3-4 άτομα)
  • Μιάμιση  κούπα τυρί  τριμμένο σε σκόνη (pecorino, παρμεζάνα ή μίξη των δύο )
  • 1 κουτ.τ. Σ γεμάτη κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • Λίγο βούτυρο
  • 1 πακέτο ζυμαρικά (σπαγγέτι ή λιγκουίνι)

Τυρόπιτα Αλλιώτικη


Πρωτότυπη, εύκολη και νοστιμότατη. Ένα σνακ για όλες τις ώρες
ΥΛΙΚΑ
  • 10 φύλλα κρούστα για πίτες (περίπου 1 πακέτο)
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ. ) γιαούρτι
  •  1 κούπα τριμμένο  κίτρινο τυρί (κατά προτίμηση κεφαλογραβιέρα)
  • 2 κούπες του τσαγιού γάλα
  • 2-3 αυγά (κατά βούληση)

Πέννες με Κοτόπουλο και Πιπεριές



Φαγητό νοστιμότατο και ευκολότατο. Με τη συνοδεία μιας ωραίας πράσινης  σαλάτας είναι ένα κανονικό δείπνο για ένα βραδάκι με την οικογένεια ή με φίλους βλέποντας μια καλή ταινία. Ένα καλό κόκκινο κρασί φτιάχνει ακόμα περισσότερο τη διάθεση.
ΥΛΙΚΑ (Για 4 μερίδες)
  • 4 φιλέτα κοτόπουλου
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Κεικ Σοκολάτας με Γλάσσο Σοκολάτας



Σοκολάτα η χαρά των παιδιών. Πως είπατε? Και των Μεγάλων και των Μεγάλων J
ΥΛΙΚΑ
  • 400γρ (2 φλυτζ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 (3/4 φλυτζ) γρ κακάο σκόνη (πικρό , χωρίς ζάχαρη)
  • 1,5 φλυτζ.  Ζάχαρη
  • 250 γρ μαργαρίνη soft