24/01/20

Κολοκυθόσουπα Βελουτέ



…Η Εορταστική και όχι μόνον. Είναι μια σούπα, πολύ αρωματική και πραγματικά βελούδινη που θα σας ενθουσιάσει.
ΥΛΙΚΑ
  • Κολοκύθα κόκκινη (περίπου 1 κιλό όταν καθαριστεί)
  • 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι

Μπουγιουρντί



Το πασίγνωστο Βορειοελλαδίτικο ορεκτικό που το πρωτοδοκίμασα ….στη Κρήτη! ..από Βορειοελλαδίτες που είχαν ανοίξει ένα ωραίο μεζεδοπωλείο στο δρόμο Χανίων Σούδας.
Βεβαίως, όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη δοκίμασα άπειρες versions, από πολύ καυτερό μέχρι με μπόλικη σάλτσα ντομάτας ή γεμάτο με κίτρινα τυριά. Εν πάση περιπτώσει, η βασική δομή παραμένει σταθερή (Φέτα , ντομάτα, καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο, λίγο λάδι) και απομένει σε εσάς να

Χειροποίητα φύλλα για πίτες





ΥΛΙΚΑ (για 8 φύλλα σε 38 εκατοστά ταψί)
  • 2, 5 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 600gr)
  • 1 κγλ αλάτι, ½ κγλ ζάχαρη , ½ κγλ ξίδι ή ρακι.
  • 1/2 φλιτζάνι νερό περίπου
  • Αλεύρι για το άνοιγμα

Χιουνκιάρ Μπεγιεντί




Αμάν, Τι είναι τούτο το πιάτο? Κατευθείαν απ την Ανατολή, Μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κόκκινη σάλτσα και με  μελιτζάνα πουρέ. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει πρέπει  ο π ω σ δ ή π ο τ ε!! Είναι ομολογώ λίγο μπελαλίδικο. Όμως αξίζει τον κόπο του 100% Θα με θυμηθείτε!
ΥΛΙΚΑ
  • 1.200 - 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο

Σαραγλάκια


Όταν αρχίσεις δεν μπορείς να φας μόνο ένα!
Τι να πρωτοπείς γι αυτές τις τραγανές, ζουμερές, γλυκές, μπουκίτσες.  Με τους ξηρούς καρπούς και το αρωματικό βούτυρο. Με τη λεμονάτη γεύση του σιροπιού. Και είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε. Θα χρειαστείτε μόνο να βρείτε μια λεπτή βέργα (0,8 εκ διάμετρο και 50 εκ μήκος  )για το τύλιγμα και να προσέξετε το σιρόπιασμα ώστε να μείνει το φύλλο τραγανό.
ΥΛΙΚΑ (Γεμίζουν ένα ταψάκι 25 εκ)
·                  5-6 φύλλα κρούστας (για γλυκά)
·         1 και ½  κούπες  χοντροκομμένοι στο μούλτι  ξηροί καρποί (ανάμικτα, καρύδια αμύγδαλα άσπρα και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης)
·         1 και ½  κουτ. τ. Σ. ζάχαρη
·         1 κουτ. του γλ. Κοφτό σκόνη κανέλλα
·         Λίγη σκόνη γαρύφαλλο (στη μύτη από ένα κουτ. τ. γλ.)
·         100 γραμ αρωματικό βούτυρο λειωμένο

Σπαγγέτι Σισιλιάνα



Η Σισιλιάνα που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι μια αυθεντική συνταγή που τη βρήκα πριν από χρόνια σε ένα Ιταλικό ταξιδιωτικό-γευστικό οδηγό της Σικελίας. Τη δοκίμασα και δεν της έχω 
αλλάξει το παραμικρό, είναι τέλεια!
ΥΛΙΚΑ: (Για 4 άτομα)
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 πράσινη πιπεριά

Κολοκυθοκεφτέδες



Τίποτα δεν πάει χαμένο σε αυτό το Τόπο, όταν πρόκειται να φτιάξουμε κεφτέδες, Αυτά τα τηγανητά μπαλάκια που μικροί τα μάθαμε με κιμά, αλλά τελικά διαπιστώσαμε οτι κεφτέδες μπορούμε να φτιάξουμε απ  ό,τι υλικό σχεδόν θέλουμε.   Σημερα λοιπόν το μενού έχει κεφτεδάκια από κολοκύθι

Χταπόδι Ξυδάτο σε Μαρινάδα



Δεν υπάρχει Σαρακοστιανό Τραπέζι χωρίς χταποδάκι. Βραστό, ξυδάτο, κρασάτο, στιφάδο, ψητό και πολλές ακόμα παραλλαγές. Εμείς φτιάξαμε το χταπόδι ξυδάτο. Θαυμάσια συνοδεία για ούζο και όχι μόνον. Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί μόνο τη σαρακοστή?
ΥΛΙΚΑ· 
  • 1 χταπόδι ολόκληρο γύρω στο 1,5 κιλό
  • 2 φύλλα Δάφνη
  • ½ φλιτζάνι ξύδι

21/01/20

Όσπρια Σαλάτα


ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 φλιτζάνι ρεβίθια
  • 1/2 φλιτζάνι φασόλια μαυρομάτικα
  • 1/2 φλιτζάνι ασπρα φασόλια
  • 1/3 φλιτζανιού φακές
  • 3 μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες