24/01/20
Μπουγιουρντί
Το πασίγνωστο Βορειοελλαδίτικο ορεκτικό που το πρωτοδοκίμασα ….στη Κρήτη! ..από Βορειοελλαδίτες που είχαν ανοίξει ένα ωραίο μεζεδοπωλείο στο δρόμο Χανίων Σούδας.
Βεβαίως, όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη δοκίμασα άπειρες versions, από πολύ καυτερό μέχρι με μπόλικη σάλτσα ντομάτας ή γεμάτο με κίτρινα τυριά. Εν πάση περιπτώσει, η βασική δομή παραμένει σταθερή (Φέτα , ντομάτα, καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο, λίγο λάδι) και απομένει σε εσάς να
Χιουνκιάρ Μπεγιεντί
Αμάν, Τι είναι τούτο το πιάτο? Κατευθείαν απ την Ανατολή, Μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κόκκινη σάλτσα και με μελιτζάνα πουρέ. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει πρέπει ο π ω σ δ ή π ο τ ε!! Είναι ομολογώ λίγο μπελαλίδικο. Όμως αξίζει τον κόπο του 100% Θα με θυμηθείτε!
ΥΛΙΚΑ
- 1.200 - 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο
Σαραγλάκια
Όταν αρχίσεις δεν μπορείς να φας μόνο ένα!
Τι να πρωτοπείς γι αυτές τις τραγανές, ζουμερές, γλυκές, μπουκίτσες. Με τους ξηρούς καρπούς και το αρωματικό βούτυρο. Με τη λεμονάτη γεύση του σιροπιού. Και είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε. Θα χρειαστείτε μόνο να βρείτε μια λεπτή βέργα (0,8 εκ διάμετρο και 50 εκ μήκος )για το τύλιγμα και να προσέξετε το σιρόπιασμα ώστε να μείνει το φύλλο τραγανό.
ΥΛΙΚΑ (Γεμίζουν ένα ταψάκι 25 εκ)
· 5-6 φύλλα κρούστας (για γλυκά)
· 1 και ½ κούπες χοντροκομμένοι στο μούλτι ξηροί καρποί (ανάμικτα, καρύδια αμύγδαλα άσπρα και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης)· 1 και ½ κουτ. τ. Σ. ζάχαρη
· 1 κουτ. του γλ. Κοφτό σκόνη κανέλλα
· Λίγη σκόνη γαρύφαλλο (στη μύτη από ένα κουτ. τ. γλ.)
· 100 γραμ αρωματικό βούτυρο λειωμένο
Χταπόδι Ξυδάτο σε Μαρινάδα
Δεν υπάρχει Σαρακοστιανό Τραπέζι χωρίς χταποδάκι. Βραστό, ξυδάτο, κρασάτο, στιφάδο, ψητό και πολλές ακόμα παραλλαγές. Εμείς φτιάξαμε το χταπόδι ξυδάτο. Θαυμάσια συνοδεία για ούζο και όχι μόνον. Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί μόνο τη σαρακοστή?
ΥΛΙΚΑ· - 1 χταπόδι ολόκληρο γύρω στο 1,5 κιλό
- 2 φύλλα Δάφνη
- ½ φλιτζάνι ξύδι
21/01/20
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)