24/01/20

Χιουνκιάρ Μπεγιεντί




Αμάν, Τι είναι τούτο το πιάτο? Κατευθείαν απ την Ανατολή, Μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κόκκινη σάλτσα και με  μελιτζάνα πουρέ. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει πρέπει  ο π ω σ δ ή π ο τ ε!! Είναι ομολογώ λίγο μπελαλίδικο. Όμως αξίζει τον κόπο του 100% Θα με θυμηθείτε!
ΥΛΙΚΑ
  • 1.200 - 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 1/2 κουτί χυμό ντομάτας
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 δάφνη
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • 1/2 ποτήρι νερό ζεστό (ή και περισσότερο)
Για τον πουρέ μελιτζάνας:




  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • χυμό απο 1/2 λεμόνι
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 1/2 - 2 κούπες γάλα
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κούπα τυρί ημίσκληρο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε να θωρακιστούν απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, όπως εγώ επειδή βιαζόμουν, χρειάζεται περίπου 35'. Αλλιώς θέλει πάνω απο 1 ώρα.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του βρασμού, μήπως χρειαστεί νεράκι να προσθέσουμε και πάντα ζεστό.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες είτε στο γκρίλ είτε στον φούρνο είτε στα κάρβουνα που είναι και το καλύτερο, λόγω της καπνιστής γεύσης που παίρνουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις ξεφλουδίζουμε.
Παίρνουμε το εσωτερικό τους, την ψίχα, και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Την περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Σε μία κατσαρολίτσα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο να πάρει χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα ζεστό, όχι όλο, λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε στον πουρέ μας.
Πατάμε τον πολτό μελιτζάνας με το χέρι μας, μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τον προσθέτουμε στην κρέμα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε τοποθετώντας τον πουρέ μελιτζάνας γύρω γύρω από το κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου