24/01/20

Χειροποίητα φύλλα για πίτες





ΥΛΙΚΑ (για 8 φύλλα σε 38 εκατοστά ταψί)
  • 2, 5 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 600gr)
  • 1 κγλ αλάτι, ½ κγλ ζάχαρη , ½ κγλ ξίδι ή ρακι.
  • 1/2 φλιτζάνι νερό περίπου
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ  και αρχίσετε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα. Αν χρειάζεται βάλετε λίγο περισσότερο νερό προσεκτικά. 
Στόχος σας είναι να βγεί μια αρκετά σκληρή ζύμη η οποία δεν θα πρέπει να κολλήσει στο μπολ ή στα χέρια. Ζυμώστε για 5 λεπτά και στη συνέχεια άλλα 5 λεπτά με το χέρι πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια. Για να καταλάβετε ότι το ζυμάρι έχει ζυμωθεί επαρκώς, θα πρέπει όταν το κόψετε να εμφανίζονται μικρές φουσκαλίτσες στην τομή.
Μετά την ολοκλήρωση του ζυμώματος, χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ ίσες μπάλες, αλείψτε τις με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε τις σε ένα βαθύ πιάτο, καλύψτε με ένα πιάτο και αφήστε να σταθούν για μισή ώρα τουλάχιστον.

Στη συνέχεια αρχίστε να ανοίγετε τα φύλλα. Πάρτε μία μπάλα, βάλτε τη σε μια ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια, πατήστε τη με τα χέρια να γίνει δίσκος και χρησιμοποιώντας μια μακρυά ξύλινη βέργα (πλάστη) προσπαθήσετε να το ανοίξετε σε ένα στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 38 cm. Τυλίγετε και ξετυλίγετε το φύλλο γύρω από το πλάστη  τραβώντας το με τις παλάμες προς τα πλάγια, πασπαλίζοντας κατά διαστήματα με αλεύρι ( ή νισεστέ) για να μη σας κολλήσει. 

Προσπαθήστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεπτό. Χρειάζεται πρακτική :)
Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου