24/01/20

Χταπόδι Ξυδάτο σε Μαρινάδα



Δεν υπάρχει Σαρακοστιανό Τραπέζι χωρίς χταποδάκι. Βραστό, ξυδάτο, κρασάτο, στιφάδο, ψητό και πολλές ακόμα παραλλαγές. Εμείς φτιάξαμε το χταπόδι ξυδάτο. Θαυμάσια συνοδεία για ούζο και όχι μόνον. Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί μόνο τη σαρακοστή?
ΥΛΙΚΑ· 
  • 1 χταπόδι ολόκληρο γύρω στο 1,5 κιλό
  • 2 φύλλα Δάφνη
  • ½ φλιτζάνι ξύδι
Μαρινάδα
·         2 Κ.σ  Ξύδι
·         2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
·         1-2 σκελίδες σκόρδο
·         1 κ τ. γλ. Ξερή ρίγανη.
·         1 κ.τ γλ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ,  σκέτο χωρίς νερό μαζί με 2 φύλλα δάφνης.

Μόλις βγάλει τα ζουμιά του προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ξύδι και σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου. Στο μεταξύ τσεκάρουμε τα υγρά και αν χρειαστεί (πράγμα δύσκολο, γιατί το χταπόδι βγάζει τα δικά του υγρά) προσθέτουμε πολύ λίγο ζεστό νερό. Δοκιμάζουμε και εφόσον έχει μαλακώσει, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μερίδες.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας σε μπωλ το ξύδι, το πιπέρι το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη ρίγανη. Αλάτι μάλλον δεν θα χρειαστείτε γιατί το χταπόδι είναι από μόνο του αλμυρό.
Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το χταπόδι και το φυλάμε σε κλειστό γυάλινο σκεύος στο ψυγείο μερικές ώρες να δέσουν οι γεύσεις.
Αν δεν το φάτε όλο ή θέλετε να αλλάξετε και γεύση, στεγνώστε  το και περάστε το λίγο στα κάρβουνα. Μετά περιχύστε το με τη μαρινάδα ή και σκέτο λάδι!

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου