23/05/20

Τυροπιτάκια με ζύμη Κουρού


Τα πιο εύκολα, γρήγορα τυροπιτάκια που μπορείτε να φτιάξετε αν σας πλακώσει ξαφνικά το σόϊ, η σας πιάσει καμιά λιγούρα. Και είναι και νόστιμα τα άτιμα. Αρκεί να έχετε μερικά βασικά υλικά, που κανονικά υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.
ΥΛΙΚΑ (Για περίπου 20 κομ).
Η ζύμη Κουρού
  • 200gr απλό γιαούρτι (1 κεσές)

09/05/20

Λουκουμάδες


Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει. Ζεστούς, λαχταριστούς με μέλι ή σιρόπι και κανέλλα. Απογευματάκι με καφέ, ή και το πρωί στη πλατεία.  Και στο σπίτι, με φίλους μετά από ένα καλό τσιμπούσι? «Μα που να φτιάχνω τώρα , Μπελάς»
Κι όμως! Είναι πολύ πιο εύκολοι απ ότι φαντάζεστε! Ιδού λοιπόν:
ΥΛΙΚΑ (Τρώνε άνετα 4-6 άτομα)
  • 1 κ ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

05/05/20

Λαζανάκι με Μανιτάρια, Λιαστή Ντομάτα και Άσπρη Σάλτσα

ΥΛΙΚΑ
  • Ένα πακέτο (500 γραμ ) Λαζανάκι (linguini)
  • 250 γραμ. άσπρα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 5-6 φύλλα αποξηραμένα μανιτάρια porcini
  • 5-6 Λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Κεφτεδάκια με Σάλτσα Ντομάτας


ΥΛΙΚΑ
1. Κεφτεδάκια
  • 750 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ χοιρινό κιμά
  • 1 ½ φλυτζ τριμμενο μπαγιατικο ψωμί  (μουσκεμένο σε λίγο γάλα) ή φρυγανιά
  • 2 αυγά
  • 1 σκ. σκορδο λειωμένο

03/05/20

Σκαλοπίνια με Προσιούτο, Μοτσαρέλα και σάλτσα Μανιτάρια


Τα σκαλοπίνια, δηλαδή λεπτές φέτες μοσχαριού μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και γι' αυτό μπορούν και ικανοποιούν όλες τις γευστικές προτιμήσεις.  Με κόκκινες σάλτσες ή με λευκές ή με βάση το κρασί η κάθε συνταγή έχει τη δική της προσωπικότητα.
Αυτή τη συνταγή μου ήρθε από φίλο που ζει στην Ιταλία και την βρήκα εξαιρετική. Μπορείτε να την προσφέρετε σε ένα φιλικό δείπνο με συνοδεία σαλάτας και μια ποικιλία ορεκτικών για αρχή και έχετε ένα πλήρες και νοστιμότατο μενού.
ΥΛΙΚΑ: (Για 4 άτομα)
  • 4 σκαλοπίνια ομοιόμορφα σε πάχος και μέγεθος
  • 4 φέτες προσιούτο

02/05/20

Ψητά Μπιφτέκια σε Μπύρα με Πατάτες



Για να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα, δοκιμάσαμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, χρησιμοποιώντας μπύρα για υγρό. Περίφημο και θα το ξαναφτιάξω!
ΥΛΙΚΑ
  •  Για τα μπιφτέκια
    • 900 γρ κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 κρεμμύδι  λειωμένο
    • 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα

25/04/20

Ζυμαρικά ala Amatriciana



Κλασσική Ιταλική Μακαρονάδα με δύο χαρακτηριστικά υλικά. Πρώτον το  Guanciale (γκουαντσιάλε -  το “μπέικον” που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού) και δεύτερον το Pecorino Romano.
Το Γκουαντσιάλε είναι δύσκολο να βρεθεί. Αντικαθίσταται όμως αξιοπρεπώς από ένα καλό καπνιστό μπέικον, εί δυνατον όχι τις φέτες αλλά ολόκληρο κομμάτι που το κόβουμε κυβάκια.
Εν προκειμένω και επειδή προσπάθησα να κάνω τη συνταγή με υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι καπνιστό ζαμπόν που το έκοψα κυβάκια και μερικές φέτες μπέικον χοντροκομμένες.
Συνηθως χρησιμοποιούμε κάποιο χοντρό ζυμαρικό, όπως ριγκατόνι, πέννες, Μπουκατίνι .
ΥΛΙΚΑ
  • Ένα πακέτο  μακαρόνια Νο5 (buccatini)
  •  1 φέτα (1 εκ παχος) καπνιστό ζαμπόν κομμένο κυβάκια

23/03/20

Μπακαλιαρο Κροκέτες

Είναι μια εύκολη παραλλαγή του γνωστού μας τηγανητού μπακαλιάρου. Ίσως παιδευτείτε λίγο παραπάνω στο καθάρισμα , αλλά τηγανίζονται ευκολότερα , τρώγονται ευκολότερα από τα παιδιά και επι πλέον έχετε την επιλογή να βάλετε στο κουρκούτι και μυρωδικά της αρεσκείας σας, που απογειώνει τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ
  • Ένας  παστός μπακαλιάρος περίπου 1,5 κιλό
  • Κουρκούτι
    • 1 λεμόνι στυμμένο

11/03/20

Μαροκινό Φίδι (Snake cake- M'hanncha)



Ένα απίθανο γλυκό που μας έρχεται από το Μαρόκο. Το λένε «φίδι» μιας και έχει αυτό το μακρόστενο σαλιγκαροειδές σχήμα. Εμείς όμως θα το λέγαμε μάλλον «στριφτό αμυγδαλωτό» . Εν πάση περιπτώσει μικρό ρόλο παίζει η ονομασία και ας επικεντρωθούμε στα αρώματα και τη γλύκα που αναβλύζει. Με βασικά υλικά την αμυγδαλόψιχα, το βούτυρο, τη κανέλλα και το ροδόνερο, είναι σίγουρο ότι θα ανυπομονείτε να τελειώσει το ψήσιμο για να ορμήσετε. Σε αρκετές συνταγές θα δούμε να προσθέτουν και άλλα υλικά όπως ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια, κάρδαμο.
Επίσης μετά το ψήσιμο , άλλοι το σιροπιάζουν ή το περιχύνουν με αραιωμένο μέλι και φιλέ αμυγδάλου ή απλά όπως εμείς το πασπαλίζουν με άχνη και φυστικάκι  Αιγίνης.  Ας το δούμε λοιπόν.
ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψάκι 25 εκ)
Γέμιση
  • 2 φλιτζάνια (περίπου 350 γραμ) άσπρα αμύγδαλα ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου.
  • 3 κ.τ. Σ Βούτυρο λειωμένο

07/03/20

Ριγκατόνι Au Gratin


ΥΛΙΚΑ (Για ένα πυρέξ οικογενειακό περίπου 25Χ35 εκ)
  • 1 πακέτο (500 γραμ) Ριγκατόνι
  • 200 γραμ  χοιρινή ψητή μπριζόλα (κομμένη σε κυβάκια)
  • 150 γραμ κίτρινο τυρί (edam / chedar κλπ) τριμμένο στον τρίφτη.
  • Δυο κουτ.τ.Σ σπορέλαιο
  • Κρέμα μπεσαμελ με τυρί και αυγό