27/03/21

Κοτόπουλο με Ρύζι στην Κατσαρόλα

 

Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο (περίπου 2200 γρ.) κομμένο σε 12 κομμάτια (αν είναι μικρότερο σε 10)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 5-6 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 450 γρ. χυμό ντομάτας + 1 φρέσκια ντομάτα
  • Λάδι για τσιγάρισμα
  • Θυμάρι
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ. γ. ζάχαρη

24/03/21

Χωριάτικο Ψωμί



 Ή για να λέμε και του στραβού το δίκιο «τύπου Χωριάτικο» διότι θα έπρεπε να έχουμε χρησιμοποιήσει και πραγματικό χωριάτικο αλεύρι και όχι του εμπορίου από το Σ.Μ. Αν εσείς λοιπόν έχετε τον τρόπο να βρείτε αλεύρι από το μύλο όπως παλιότερα οι γιαγιάδες, τότε θα έχετε ασφαλώς καλύτερα γευστικά αποτελέσματα. Δεν ήταν άσχημο και αυτό όμως. Το παν είναι το μεράκι, και η διαδικασία. Α, και να έχετε κανονικό προζύμι,  Είπαμε …ΜΕΡΑΚΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλυτζάνι του καφέ  (2 κουτ. τ. Σ) προζύμι (δικό σας)
  • 1 κ. (4-5 φλιτζάνια) αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα μισό μισό , κίτρινο αλεύρι για ψωμί και σκληρό άσπρο αλεύρι, )
  • 1,5 κ γλ αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό.

07/03/21

Σκορδομακαρονάδα αλα Ελληνικά

 


Οι μακαρονάδες είναι  μεγάλη λατρεία. Έχεις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες να δημιουργήσεις ένα νοστιμότατο πιάτο. Και εμείς εδώ στη Ελλάδα, μερικά υλικά τα έχουμε πάντα σο σπίτι. Ζυμαρικά, σκόρδο, ελιές, ρίγανη, ντομάτα, ελαιόλαδο. Και φυσικά τυρί Φέτα! Με αυτά λοιπόν τα θαυμάσια και Ελληνικότατα προϊόντα, φτιάξαμε μια μακαρονάδα της ..στιγμής. Ούτε σάλτσες περίεργες ούτε τίποτε. Μόνη καθυστέρηση ο χρόνος που θα βράσετε τα μακαρόνια!

25/02/21

Κριθαρότο με Σουπιές



ΥΛΙΚΑ:

  • 1-1,2 κιλά σουπιές
  • 500 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο προς μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 300-400 γρ. λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό

21/02/21

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

 


ΥΛΙΚΑ:

  • 5 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι του καφέ μπράντι
  • 1 κ.σ. κοφτή αλεύρι
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • Λάδι
  • 1,25 λίτρο (5 cups) ζωμό βοδινού (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης

07/02/21

Κοτόπουλο Tikka Masala


Πεντανόστιμο και πικάντικο πιάτο που μας έρχεται από την περιοχή Ινδίας –Ινδονησίας
Είναι μάλλον εύκολο στην παρασκευή του και η μόνη ίσως δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε είναι να βρείτε τα κατάλληλα υλικά. Υπάρχουν όμως άλλα που αντικαθιστούν επάξια ο,τι δεν βρείτε. Εδώ π.χ δεν χρησιμοποιήσαμε τα όλα τα αυθεντικά υλικά (φαίνονται στις παρενθέσεις)  αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξίσου εξαιρετικό.

ΥΛΙΚΑ
  • 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μεγάλες μπουκιές

05/02/21

Kαλαμαράκια με Κάπαρη και Ούζο

 

Δροσερό και αρωματικό πιάτο που μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι  ή ζυμαρικά

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φρέσκα καλαμαράκια ή ένα πακέτο κατεψυγμένα.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½  ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • ½ κρασοπότηρο ούζο
  • Λίγο ελαιόλαδο

01/02/21

Μοσχάρι με Αρακά

 


ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό Μοσχάρι (προτιμείστε Ελιά )
  • Κατεψυγμένο αρακά σε ποσότητα ανάλογα του κατά πόσο προτιμάτε να  υπερισχύει του κρέατος ή όχι. Εδώ χρησιμοποιήσαμε 1 συσκευασία του 1 κιλού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λειωμένες
  • 250 γραμ ντομάτα στο τρίφτη
  • 1 ποτ.τ. κρασιού κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό ή ημίγλυκο)
  • 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες

30/01/21

Κολοκυθόπιτα Με Κίτρινη Κολοκύθα και Χειροποίητο Φύλλο

 Μία από τις πολλές εφαρμογές  της κίτρινης κολοκύθας, είναι και η κολοκυθόπιτα. Γίνεται αλμυρή ή γλυκιά . Εδώ έχουμε την αλμυρή έκδοση που την προτιμώ. Όπως προτιμώ και στις περισσότερες πίτες το χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Επειδή το κολοκύθι στο ψήσιμο λειώνει, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αφράτη κρεμώδης γέμιση.

ΥΛΙΚΑ (Για ένα ταψί διαμέτρου 35 εκ)

28/01/21

Τσιαπάτα (Ciabata)

Για τους λάτρεις του Ιταλικού ψωμιού.  Λεπτό, με τραγανή κόρα και αφράτο μέσα. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του … ciabata στα Ιταλικά σημαίνει παντόφλα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη ζύμη της Ναπολιτάνικης Πίτσας, με τη οποία το φτιάχνουν. Και επειδή οι «μερακλήδες» αφήνουν το ζυμάρι να φουσκώσει και να δέσει όλο το βράδυ, το λένε και ψωμί της Νύχτας.
 Αν όμως έχετε το κατάλληλο δυνατό αλεύρι και δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε όλο το βράδυ μια χαρά θα το φτιάξετε χωρίς να περιμένετε όλη τη νύχτα.
ΥΛΙΚΑ (3 φρατζόλες 10 Χ 30 εκ)