21/08/21

Ζυμαρικά με Μελιτάνες Αλα Norma (Pasta ala Norma)


Κατ’ εξοχή Μεσογειακή συνταγή. Μελιτζάνες , φρέσκια ντομάτα, φρέσκος βασιλικός…
Το καλοκαίρι στο πιάτο σας
ΥΛΙΚΑ

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 2-3 σκ σκόρδο
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες ή μισό κουτ.τ. γλ μπούκοβο
  • Μία χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο πεκορίνο (ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι, πιπέρι

13/08/21

Ρεβύθια στο Φούρνο με Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • 4 κρεμμύδια
  • 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ½ κουτ.τ. γλ. Κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. τ. γλ μπούκοβο και μια δυο  πιπερίτσες τσίλι (ανάλογα πόσο καυτερο το θέλετε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

04/07/21

Foccacia (Φοκάτσια)


Κλασσικό Ιταλικό ψωμί συνοδεύει τα πάντα και είναι άριστο Ορεκτικό

ΥΛΙΚΑ
Ζύμη

  • 400 γραμ αλεύρι δυνατό (εν προκειμένω μισό μισο κίτρινο και άσπρο σταρένιο)
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • ½ κουτ τ. γλ αλάτι
  • 1 κουτ.τ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.τ.γλ ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό (περίπου 200 250 γραμ)

Επικάλυψη
  • 2 σκ σκόρδο

25/04/21

Τσουρέκι Μαστιχωτό

 


Με  ιμβερτοζάχαρη, που σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, βοηθά στην «μαστιχοποίηση» του τσουρεκιού. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

ΥΛΙΚΑ

Προζύμι

  • 60 γραμ φρέσκια μαγιά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι δυνατό
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη

Ιμβερτοζάχαρη

  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 40 γραμ νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Παέγια (Paella)


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 750 γραμ.  μεγάλες γαρίδες (12 -14 κομμάτια)
  • 1κιλό μύδια με το (μισό) κέλυφος (κατεψυγμένα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδο (λειωμένες ή ψιλοκομμένες)
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ½ συσκευασία ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί

27/03/21

Κοτόπουλο με Ρύζι στην Κατσαρόλα

 

Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο (περίπου 2200 γρ.) κομμένο σε 12 κομμάτια (αν είναι μικρότερο σε 10)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 5-6 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 450 γρ. χυμό ντομάτας + 1 φρέσκια ντομάτα
  • Λάδι για τσιγάρισμα
  • Θυμάρι
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ. γ. ζάχαρη

24/03/21

Χωριάτικο Ψωμί



 Ή για να λέμε και του στραβού το δίκιο «τύπου Χωριάτικο» διότι θα έπρεπε να έχουμε χρησιμοποιήσει και πραγματικό χωριάτικο αλεύρι και όχι του εμπορίου από το Σ.Μ. Αν εσείς λοιπόν έχετε τον τρόπο να βρείτε αλεύρι από το μύλο όπως παλιότερα οι γιαγιάδες, τότε θα έχετε ασφαλώς καλύτερα γευστικά αποτελέσματα. Δεν ήταν άσχημο και αυτό όμως. Το παν είναι το μεράκι, και η διαδικασία. Α, και να έχετε κανονικό προζύμι,  Είπαμε …ΜΕΡΑΚΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλυτζάνι του καφέ  (2 κουτ. τ. Σ) προζύμι (δικό σας)
  • 1 κ. (4-5 φλιτζάνια) αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα μισό μισό , κίτρινο αλεύρι για ψωμί και σκληρό άσπρο αλεύρι, )
  • 1,5 κ γλ αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό.

07/03/21

Σκορδομακαρονάδα αλα Ελληνικά

 


Οι μακαρονάδες είναι  μεγάλη λατρεία. Έχεις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες να δημιουργήσεις ένα νοστιμότατο πιάτο. Και εμείς εδώ στη Ελλάδα, μερικά υλικά τα έχουμε πάντα σο σπίτι. Ζυμαρικά, σκόρδο, ελιές, ρίγανη, ντομάτα, ελαιόλαδο. Και φυσικά τυρί Φέτα! Με αυτά λοιπόν τα θαυμάσια και Ελληνικότατα προϊόντα, φτιάξαμε μια μακαρονάδα της ..στιγμής. Ούτε σάλτσες περίεργες ούτε τίποτε. Μόνη καθυστέρηση ο χρόνος που θα βράσετε τα μακαρόνια!

25/02/21

Κριθαρότο με Σουπιές



ΥΛΙΚΑ:

  • 1-1,2 κιλά σουπιές
  • 500 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο προς μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 300-400 γρ. λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό

21/02/21

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

 


ΥΛΙΚΑ:

  • 5 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι του καφέ μπράντι
  • 1 κ.σ. κοφτή αλεύρι
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • Λάδι
  • 1,25 λίτρο (5 cups) ζωμό βοδινού (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης