05/10/21

Χούμους (Hummus)


Το Hummus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, εύκολα και απλά ορεκτικά της Μέσης Ανατολής. Απαραίτητα συστατικά του είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι αλλά υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για σπιτικό χούμους που χρησιμοποιούν διαφορετικά μπαχαρικά και ποσότητα σκόρδου.

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού βρασμένα ρεβίθια*
  • 3-4 κουταλιές της Σ. ταχίνι (περίπου 200γραμ)

30/09/21

Cinnamon Rolls (Ρολλά με κανέλλα)

 


Υλικά:

Για τη Ζύμη:

  • ¾ φλυτζανιού χλιαρό γάλα φρέσκο (περίπου 42-43 βαθμούς)
  • 2 ¼ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ¼ φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 αυγό + 1 κρόκος σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι δυνατό και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
  • ¾ κ.γ. αλάτι

Πολύ Αρωματικό Κοτόπουλο στο Φούρνο

 ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 2 λεμόνια
  • 1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 6-7 εκατοστά

Για την μαρινάδα:

  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Κολοκυθόπιτα Aλλιώτικη

 ΥΛΙΚΑ (Για ταψί πίτας 35 εκ)

  • 4-5 κολοκυθάκια μέτρια
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 400 γραμ γιαούρτι
  • 250 γραμ φέτα σκληρή
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνιθο

06/09/21

Χταποδομακαρονάδα με Κρεμμύδια

 


ΥΛΙΚΑ

  • 1 Χταπόδι περίπου 1200γρ παραγουλιασμένο και καθαρισμένο (Καλυτέρα βεβαίως φρέσκο αλλά αν είναι δύσκολο χρησιμοποιείστε κατεψυγμένο από το ΣΜ όπου είναι ήδη καθαρισμένο )
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • ½ ποτηρι του κρασιού λευκό κρασί
  • Ελάχιστο χλιαρό νερό

Σάλτσα

21/08/21

Ζυμαρικά με Μελιτάνες Αλα Norma (Pasta ala Norma)


Κατ’ εξοχή Μεσογειακή συνταγή. Μελιτζάνες , φρέσκια ντομάτα, φρέσκος βασιλικός…
Το καλοκαίρι στο πιάτο σας
ΥΛΙΚΑ

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 2-3 σκ σκόρδο
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες ή μισό κουτ.τ. γλ μπούκοβο
  • Μία χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο πεκορίνο (ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι, πιπέρι

13/08/21

Ρεβύθια στο Φούρνο με Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • 4 κρεμμύδια
  • 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ½ κουτ.τ. γλ. Κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. τ. γλ μπούκοβο και μια δυο  πιπερίτσες τσίλι (ανάλογα πόσο καυτερο το θέλετε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

04/07/21

Foccacia (Φοκάτσια)


Κλασσικό Ιταλικό ψωμί συνοδεύει τα πάντα και είναι άριστο Ορεκτικό

ΥΛΙΚΑ
Ζύμη

  • 400 γραμ αλεύρι δυνατό (εν προκειμένω μισό μισο κίτρινο και άσπρο σταρένιο)
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • ½ κουτ τ. γλ αλάτι
  • 1 κουτ.τ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.τ.γλ ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό (περίπου 200 250 γραμ)

Επικάλυψη
  • 2 σκ σκόρδο

25/04/21

Τσουρέκι Μαστιχωτό

 


Με  ιμβερτοζάχαρη, που σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος, βοηθά στην «μαστιχοποίηση» του τσουρεκιού. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

ΥΛΙΚΑ

Προζύμι

  • 60 γραμ φρέσκια μαγιά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι δυνατό
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη

Ιμβερτοζάχαρη

  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 40 γραμ νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Παέγια (Paella)


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 750 γραμ.  μεγάλες γαρίδες (12 -14 κομμάτια)
  • 1κιλό μύδια με το (μισό) κέλυφος (κατεψυγμένα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδο (λειωμένες ή ψιλοκομμένες)
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ½ συσκευασία ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί