22/04/22

Μαγειρίτσα Aυγολέμονο

Δεν νοείται βράδυ της Ανάστασης χωρίς μαγειρίτσα. Είναι βαρύ φαγητό αλλά τι να κάνουμε, μια φορά το χρόνο το τρώμε. Και έχει μια νοστιμιά η άτιμη. Και γιατι να μη φτιάχνουμε μαγειρίτσα και άλλες εποχές? Συκωταριές υπάρχουν. Ε, λοιπόν πράγμα παράξενο, το βράδυ της Ανάστασης έχει άλλη νοστιμιά.

Παραλλαγές υπάρχουν αρκετές. Εμείς προτιμήσαμε αυτή με το μαρούλι και το ρύζι, σε αυγολέμονο.

09/02/22

Λινγκουίνι Αrrabbiata με Τόνο και Ελιές

 



H σάλτσα Arrabbiata για ζυμαρικά, είναι μια σάλτσα ντομάτας,  που είναι όμως αρκετά πικάντικη.  Εξ ου και το arrabbiata που σημαίνει ….θυμωμένη (δεν έχει σχέση με κάτι το Αραβικό όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει). Συνεπώς μην είστε φειδωλοί στο μπούκοβο ή την καυτερή πιπεριά.

ΥΛΙΚΑ

  • Λίγο ελαιόλαδο

26/01/22

Κρεμμυδόσουπα με Σύγκλινο

Τι πιο  ωραίο για τις Χειμωνιάτικες νύχτες από μια νόστιμη , ευωδιαστή, ζεστή,  βελουδένια σούπα. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μέτρια ή δύο Μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 σεληνόριζα σε κυβάκια (περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού)
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε κομματάκια
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού φάβα

23/01/22

Μοσχαράκι με Κρεμμύδια (Μπουρκιγιόν)

 




Μία κλασσική και παραδοσιακή συνταγή της Βουργουνδίας . Μπουρκιγιόν λοιπον ή Γαλλικο Στιφάδο 

Υλικά:

  • 1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ελιά
  • 750 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ χωρισμένο στα δύο (½&½)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ζωμό κρέατος
  • Αλάτι-Πιπέρι

17/01/22

Μοσχοί με Σπαγγέτι και Σάλτσα Ντομάτα

 


Ξαδελφάκια του χταποδιού, οι μοσχοί ή μοσχοχτάποδα ξεχωρίζουν από το χταπόδι, από το μικρότερο μέγεθος, μικρότερα αναλογικά πλοκάμια, την μια σειρά βεντούζες αντί για δύο και φυσικά στη νοστιμιά. Είναι όμως σημαντικά φτηνότερα αλλά αρκετά νόστιμα ώστε να αποτελούν ένα αξιοπρεπές υποκατάστατο που μαγειρεύεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.

07/01/22

Οσομπουκο (Osso Buco)

 

Κλασσικό πιάτο της Β.Δ Ιταλίας-Λομβαρδίας. Τα διάφορα λαχανικά , με την υπέροχη σάλτσα και τα σιγομαγειρεμένα  γεμάτα κολλαγόνο κομμάτια οσομπουκο (κομμάτια από τον «κότσι»  νεαρού μοσχαριού) δίνουν ένα πεντανόστιμο πιάτο που δεν χρειάζεται ούτε καν μαχαίρι.

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 4 κομμάτια μοσχαρίσιο Οσομπουκο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο λειωμένες

06/12/21

Καλόγερος Νάξου

 


Κλασσικό παραδοσιακό πιάτο από την Νάξο. Συνδυάζει τέλεια τη μελιτζάνα με το μοσχάρι και τα φημισμένα τυριά του νησιού.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 Μελιτζάνες Φλάσκες
  • 1 κιλό Μοσχάρι (κιλότο ή ελιά) κομμένο σε μέτριες προς μικρές μερίδες
  • 2 φρέσκιες τομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Ξυνομυζήθρα Νάξου ή Γραβιέρα ή Αρσενικό (Κεφαλοτύρι Ορεινής Νάξου)

30/10/21

Κοτόπουλο με Πιπεριές και Μαντζουράνα

 


YΛΙΚΑ:

  • 4 ολόκληρα πόδια κοτόπουλου
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 4-5 ώριμες ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
  • 4-5 μπαστούνια από φρέσκα μαντζουράνα
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

23/10/21

Κρητικό Γαμοπίλαφο


Κλασσικό πιάτο της Κρητικής κουζίνας. Χρησιμοποιούμε, γίδα, αρνί, ή κοτόπουλο, όλα φυσικά «αλανιάρικα» , ελεύθερης βοσκής. Για ρύζι προτιμάμε την Καρολίνα και φυσικά στο τελείωμα στακοβούτυρο. Αν όμως δεν βρείτε που ομολογουμένως δεν είναι εύκολο, ένα καλό αρωματικό φρέσκο βούτυρο κάνει καλή δουλειά.
Το πρόβλημα με αυτά τα κατ’ εξοχήν τοπικά/παραδοσιακά πιάτα είναι βεβαίως ότι όσοι δεν ζουν στο τόπο τους και δεν έχουν την «κουλτούρα» που χρειάζεται, είναι δύσκολο να πετύχουν 100% την σωστή γεύση. Όμως  αν κανείς έχει έστω δοκιμάσει αυτό το πιάτο στον τόπο του από γνήσιους Κρητικούς μάγειρες, ε, τότε με λίγη προσπάθεια θα έχει ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

18/10/21

Εντσιλαδας Με κοτόπουλο (Chicken Enchiladas)



Κατ’ εξοχήν Μεξικάνικο πιάτο, ιδιαίτερα πικάντικο.
Enchiladas είναι είναι μαλακή τορτίγια καλαμποκιού τυλιγμένη με γέμιση και καλυμμένη με σάλτσα πιπεριάς τσίλι. Οι εντσιλάδες μπορούν να είναι γεμισμένες με διάφορα συστατικά, όπως διάφορα κρέατα,  λαχανικά ή συνδυασμούς.
Εδώ προτιμήσαμε το κοτόπουλο και επίσης όχι την τορτίγια καλαμποκιού αλλά την σταρένια

ΥΛΙΚΑ (6-8 μερίδες ανάλογα πόσο μεγάλες τορτίγιες θα χρησιμοποιήσετε)