15/01/24

Σπανακόριζο

 

Κλασσικό, υγιεινό, νόστιμο. Χωρίς άλλα λόγια

ΥΛΙΚΑ

Ένα κιλό φρέσκο σπανάκι (ή , ½ Κιλό κατεψυγμένα φύλλα από το ΣΜ)

2-3 φρ κρεμμυδάκια 1 μέτριο κρεμμύδι

½ ματσάκι άνηθο

1 και ½ ρύζι Καρολίνα

Χοιρινό Γλυκόξινο με Πορτοκάλι

 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το κλασικό αυτό Κινέζικο πιάτο με μια παραλλαγή, δηλαδή χωρίς ανανά αλλά με χυμό πορτοκαλιού.

ΥΛΙΚΑ: (Για 4 άτομα)

  • 750 γρ. χοιρινό μπούτι χωρίς λίπη
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 10-12 μανιτάρια όχι πολύ μεγάλα
  • 1 πράσινη πιπεριά

14/01/24

Κόκορας Στιφάδο

 

Το στιφάδο είναι από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας μας. Κρέας, κρεμμυδάκια ολόκληρα , λίγη ντομάτα και μυρωδικά. Το φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας διάφορα κρέατα. Σήμερα προτιμήσαμε τον κόκορα. Όσο πιο «αλανιάρης»  βέβαια τόσο καλύτερα. Εδώ όμως μάλλον ατύχησα αλλά το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένας κόκορας περίπου 2,5 κιλά σε κομμάτια
  • 1,5 με 2 κιλά ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κουτ. τ. Σ πελτέ ντομάτας

Σούπα Βελουτέ Bισισουάζ (Vichyssoise)

 


ΥΛΙΚΑ

  • 4-5 πράσα, το λευκό μέρος μόνο, κομμένο σε ροδέλες
  • 4 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 Κ.σ Βούτυρο (ή 2 Κ. τ.Σ. ελαιόλαδο)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι

13/01/24

Τάρτα Σπανάκι με Σφολιάτα Η…εύκολη

 


Χωρίς να φτιάξετε δική σας ζύμη, μόνο με μια σφολιάτα και λίγο σπανάκι , ακόμα και από την κατάψυξη. Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο βραδινό γευματάκι, αλλά και συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με φίλους.

ΥΛΙΚΑ (για ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ.)

  • 1 στρογγυλό φύλλο σφολιάτας
  • 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 Κσ άνηθο ψιλοκομμένο

Ταλιατέλες με Σπανάκι Μανιτάρια και Σκόρδο


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 1 πακέτο (500 γρ) ταλιατέλες ή φωλιές
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 250 γραμ φρέσκο σπανάκι
  • 250 γραμ άσπρα μανιτάρια
  • 2-3  σκ σκόρδο λειωμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ½ κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. τ. Σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

Κριθαρότο με Μανιτάρια

 


Ομολογώ πως με επιφύλαξη ξεκίνησα αυτή τη συνταγή, επειδή φοβόμουν ότι το κριθαράκι θα «λάσπωνε» ή εν πάσει περιπτώσει  τα εις –οτο μάλλον ταιριάζουν με το ρύζι. Όμως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, η νοστιμιά απερίγραπτη και τελικά ήταν ευκολότερο απ’ότι θεωρούσα. Χρειάζεται προσοχή μεγάλη στα υγρά, δεν φεύγουμε πάνω από το τηγάνι μέχρι να τελειώσει το μαγείρεμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ (1 πακέτο) κριθαράκι χοντρό (ή μέτριο)
  • 500 γραμ άσπρα ή καφέ μανιτάρια ή Portobello
  • 2 κουτ. Τ. Σ αποξηραμένα μανιτάρια porcini
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. Τ. Σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι , πιπέρι

10/01/24

Κρεατόσουπα με Λαχανικά


ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γραμ μοσχάρι με κόκαλο  σε μερίδες
  • 3-4 πατάτες σε μεγαλούτσικα κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 4 καρότα σε κομμάτια 3-5 εκατ.
  • 2 ντομάτες κομμένες στη μέση
  • ½ ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι

18/12/23

Χοιρινό με Λάχανο

 

Ένα παραδοσιακό πιάτο που το συναντάμε κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Συνηθίζεται και την περίοδο των Εορτών Χριστουγέννων. Υπάρχουν λίγες διαφορετικές εκδοχές παρασκευής, άλλες που πρώτα βράζουν το χοιρινό και στη συνέχεια αφού μαγειρευτεί το λάχανο με τα διάφορα συμπληρωματικά υλικά το προσθέτουν στην κατσαρόλα και άλλες που αρχικά  τσιγαρίζονται τα κομμάτια χοιρινού και ακολούθως  προστίθενται τα υπόλοιπα. Εδώ ακολουθήσαμε την δεύτερη εκδοχή.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κομμάτι χοιρινό γύρω στα 1200 γραμ, μπούτι ή σπάλα σε μικρά κομμάτια
  • Ένα λάχανο 1-1,5 κιλό κομμένο όπως στη σαλάτα
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι σε ψιλές φέτες
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κλ σέλινο πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. τ. Σ πελτέ

22/10/23

Χταποδομακαρονάδα

 



ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό (καθαρισμένο)
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ.τ. Σ πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδα ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα στο τρίφτη
  • Λίγο μπούκοβο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • 1 πακέτο σπαγγέτι (ή λιγκουίνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το ράμφος και τα μάτια από το χταπόδι και το κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια των 3-4 εκ.Το ίδιο και την «σακούλα»