22/10/23

Χταποδομακαρονάδα

 



ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό (καθαρισμένο)
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ.τ. Σ πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδα ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα στο τρίφτη
  • Λίγο μπούκοβο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • 1 πακέτο σπαγγέτι (ή λιγκουίνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το ράμφος και τα μάτια από το χταπόδι και το κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια των 3-4 εκ.Το ίδιο και την «σακούλα»

09/09/23

Ζυμαρικά με Απάκι Κρήτης


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζυμαρικό σας αρέσει. Καλό θα είναι τα ζυμαρικά να είναι κοντά με ρίγες ή να έχουν επιφάνεια που να κρατάει τη σάλτσα, π.χ βίδες. Το παραδοσιακό πιάτο όμως είναι με χειροποίητα σιουφιχτά. Εν προκειμένω όμως λόγω μη διαθεσιμότητας σιουφιχτών χρησιμοποίησα ριγκατόνι.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα πακέτο (500 γρ) ριγκατόνι (ή πέννες ριγκατι)
  • 1 συσκευασία απάκι Κρήτης (από το Σ.Μ) κομμένο σε λεπτές λωρίδες

18/10/22

¨Σπετζοφάι¨ με Πέννες

 

Υλικά (4-6 άτομα)

  • 4-5 μεσαία Χωριάτικα λουκάνικα (ανάμεικτα μοσχαρίσια και χοιρινά) σε ροδέλες
  • 10 πιπεριές (ανάμεικτες κέρατο και Φλωρίνης) σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη κουτ Σ. πελτέ
  • 1 συσκευασία 250 γραμ.  ντομάτα στο τρίφτη

14/10/22

Ρολό Κιμά Γεμιστό με Μοτσαρέλλα και Λιαστές Τομάτες.

 

Ίσως το γνωρίζετε σαν το κλασσικό «ρολό γεμιστό με σφιχτά αυγά» Εδώ παρουσιάζουμε μια παραλλαγή του,  που αντί για αυγά,  χρησιμοποιούμε….. :)

ΥΛΙΚΑ:

Ρολό Κιμά:

  • 500 γρ. άπαχο κιμά
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 ολόκληρο αυγό

15/06/22

Χειροποίητα Λαζάνια με Άρωμα Ανατολής

 

Η ζύμη για pasta που σας παρουσιάζουμε είναι η βασική, που σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε με αυτή ότι είδους ζυμαρικό θέλετε, από λαζάνια για τη συγκεκριμένη συνταγή, μέχρι τορτελίνια, ταλιατέλλες, χυλοπίτες κλπ. Αν έχετε την ειδική μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου ακόμα καλύτερα, εγώ ωστόσο χρησιμοποιώ τον παραδοσιακό πλάστη.

Πάμε λοιπόν:

Βασική συνταγή για pasta:

(Για περίπου 500 γρ. φρέσκα ζυμαρικά)

  • 300 γρ. αλεύρι κοινό ή μαλακό

Tηγανητά Κολοκυθάκια με Κουρκούτι

 


Συστατικά

  • ½ κιλό μικρά κολοκυθάκια (περίπου 8-10 κομμάτια) ει δυνατόν με τον ανθό τους

Χυλός

  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 gr)
  • 1 αυγο

14/05/22

Γκουακαμόλε

 

-Καλά θα μας τρελάνεις? Τι δουλειά έχουν τα Μεξικάνικα πιάτα στη Μεσογειακή Κουζίνα.
-Παγκοσμιοποίηση είπα, και τους αποστόμωσα όλους!
Η αλήθεια είναι, πως αυτό το θαυμάσιο ντιπ που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και κυρίως το Μεξικό, εμφανίζεται πολύ συχνά στην μοντέρνα κουζίνα μας. Τέλειο ορεκτικό που όταν αρχίσεις να βουτάς τα  “nachos” δεν σταματάς εύκολα. Πήρε το όνομά του από το κύριο υλικό, το  “ aguate” , το αβοκάντο στα Μεξικάνικα, όπου χρησιμοποιούν αυτή τη σάλτσα είτε σαν σνακ (όπως εμείς) είτε σαν συνοδευτικό σε κρέατα μαζί με τάκος.
Γκουακαμόλε, λοιπόν ή αν προτιμάτε όπως το λέν πολλοί γουακαμόλε (θέμα προφοράς)J

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μέτρια αβοκάντο ώριμα

Τηγανητά Κεφτεδάκια

 -Τι θέλετε να σας φτιάξω παιδιά?
–Κεφτεδάκια με πατατούλες τηγανητές (εν χορώ)

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Παραλλαγές πολλές, με κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό, η ανάμεικτο, αλλά γεμάτη αρωματικά. Δυόσμος , μαϊντανός, σκόρδο. Ιδού λοιπόν :

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κιμά (μοσχαρίσιο)