10/01/24

Κρεατόσουπα με Λαχανικά


ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γραμ μοσχάρι με κόκαλο  σε μερίδες
  • 3-4 πατάτες σε μεγαλούτσικα κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 4 καρότα σε κομμάτια 3-5 εκατ.
  • 2 ντομάτες κομμένες στη μέση
  • ½ ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι

18/12/23

Χοιρινό με Λάχανο

 

Ένα παραδοσιακό πιάτο που το συναντάμε κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Συνηθίζεται και την περίοδο των Εορτών Χριστουγέννων. Υπάρχουν λίγες διαφορετικές εκδοχές παρασκευής, άλλες που πρώτα βράζουν το χοιρινό και στη συνέχεια αφού μαγειρευτεί το λάχανο με τα διάφορα συμπληρωματικά υλικά το προσθέτουν στην κατσαρόλα και άλλες που αρχικά  τσιγαρίζονται τα κομμάτια χοιρινού και ακολούθως  προστίθενται τα υπόλοιπα. Εδώ ακολουθήσαμε την δεύτερη εκδοχή.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κομμάτι χοιρινό γύρω στα 1200 γραμ, μπούτι ή σπάλα σε μικρά κομμάτια
  • Ένα λάχανο 1-1,5 κιλό κομμένο όπως στη σαλάτα
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι σε ψιλές φέτες
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κλ σέλινο πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. τ. Σ πελτέ

22/10/23

Χταποδομακαρονάδα

 



ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό (καθαρισμένο)
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ.τ. Σ πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ σκόρδα ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα στο τρίφτη
  • Λίγο μπούκοβο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • 1 πακέτο σπαγγέτι (ή λιγκουίνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το ράμφος και τα μάτια από το χταπόδι και το κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια των 3-4 εκ.Το ίδιο και την «σακούλα»

09/09/23

Ζυμαρικά με Απάκι Κρήτης


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζυμαρικό σας αρέσει. Καλό θα είναι τα ζυμαρικά να είναι κοντά με ρίγες ή να έχουν επιφάνεια που να κρατάει τη σάλτσα, π.χ βίδες. Το παραδοσιακό πιάτο όμως είναι με χειροποίητα σιουφιχτά. Εν προκειμένω όμως λόγω μη διαθεσιμότητας σιουφιχτών χρησιμοποίησα ριγκατόνι.

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα πακέτο (500 γρ) ριγκατόνι (ή πέννες ριγκατι)
  • 1 συσκευασία απάκι Κρήτης (από το Σ.Μ) κομμένο σε λεπτές λωρίδες

18/10/22

¨Σπετζοφάι¨ με Πέννες

 

Υλικά (4-6 άτομα)

  • 4-5 μεσαία Χωριάτικα λουκάνικα (ανάμεικτα μοσχαρίσια και χοιρινά) σε ροδέλες
  • 10 πιπεριές (ανάμεικτες κέρατο και Φλωρίνης) σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη κουτ Σ. πελτέ
  • 1 συσκευασία 250 γραμ.  ντομάτα στο τρίφτη

14/10/22

Ρολό Κιμά Γεμιστό με Μοτσαρέλλα και Λιαστές Τομάτες.

 

Ίσως το γνωρίζετε σαν το κλασσικό «ρολό γεμιστό με σφιχτά αυγά» Εδώ παρουσιάζουμε μια παραλλαγή του,  που αντί για αυγά,  χρησιμοποιούμε….. :)

ΥΛΙΚΑ:

Ρολό Κιμά:

  • 500 γρ. άπαχο κιμά
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 ολόκληρο αυγό

15/06/22

Χειροποίητα Λαζάνια με Άρωμα Ανατολής

 

Η ζύμη για pasta που σας παρουσιάζουμε είναι η βασική, που σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε με αυτή ότι είδους ζυμαρικό θέλετε, από λαζάνια για τη συγκεκριμένη συνταγή, μέχρι τορτελίνια, ταλιατέλλες, χυλοπίτες κλπ. Αν έχετε την ειδική μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου ακόμα καλύτερα, εγώ ωστόσο χρησιμοποιώ τον παραδοσιακό πλάστη.

Πάμε λοιπόν:

Βασική συνταγή για pasta:

(Για περίπου 500 γρ. φρέσκα ζυμαρικά)

  • 300 γρ. αλεύρι κοινό ή μαλακό

Tηγανητά Κολοκυθάκια με Κουρκούτι

 


Συστατικά

  • ½ κιλό μικρά κολοκυθάκια (περίπου 8-10 κομμάτια) ει δυνατόν με τον ανθό τους

Χυλός

  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 gr)
  • 1 αυγο