21/02/20

Crème Μπεσαμέλ



ΥΛΙΚΑ

  • 1 lt γάλα
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 4 «γερές»  K.σ αλεύρι (περίπου 100 γραμ)
  • Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό συν 2 Κ.σ  χλιαρό γάλα
  • Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι. Προσθέτουμε  το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα (αυγοδάρτη). Μόλις  το μείγμα να γίνει κρεμώδες, προσθέτουμε το μισό  γάλα με τη μία, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε  καλά. Όταν ομογενοποιηθει το μίγμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα. Μειώνουμε  τη θερμοκρασία  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για  να μη σχηματιστούν σβώλοι. Όταν το μείγμα να γίνει σαν μια παχιά κρέμα, αλατοπιπερώνουμε  και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.**
Σε ένα φλιτζάνι αναμίξτε καλά το αυγό και ½  φλιτζάνι ζεστό γάλα και ρίχτε το στην κρέμα. Ανακατέψτε καλά, και μετακινήστε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατέψτε για μια ακόμη φορά.
Αν η κρέμα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο γάλα. Αν είναι πολύ ρευστή , προσθέστε  ¼ φλιτζανιού  κρύο γάλα όπου έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι του κορν φλάουρ.

* Προσοχή. Μην ρίχνετε το κορν φλαουρ  (ή οποιοδήποτε αλεύρι) απευθείας μέσα στη ζεστή κρέμα γιατί θα σβολιάσει.
** Το μοσχοκάρυδο και το αυγό είναι προαιρετικά. Η κανονική μπεσαμελ δεν τα περιέχει. Τα προσθέτουμε όμως επειδή εδώ στην Ελλάδα βρίσκουμε νόστιμες παραλλαγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου