23/02/20

Παστίτσιο



Ιταλική Ονομασία , Ελληνικό πιάτο! Και τι πιάτο ! Τρείς στρώσεις από ζυμαρικά κιμά και μπεσαμέλ και σου δίνουν αυτό το απίστευτο έδεσμα, που είναι διαδεδομένο στη λεκάνη της Αν Μεσογείου κυρίως. Η Ελληνική και πλέον γνωστή παραλλαγή, φτιάχνεται από τα «Μακαρόνια για παστίτσιο» δηλαδή τα χοντρά μακαρόνια με «τρύπα», τα Ιταλικά Buccatini, αλλά και με ζυμαρικά τύπου ριγκατόνι, πέννες και γενικώς ζυμαρικά χοντρά τύπου «Σωλήνα». Μερικοί διαχωρίζουν την στρώση των ζυμαρικών στα δύο, βάζοντας δύο στρώσεις με τον κιμά ενδιάμεσα και από πάνω τη μπεσαμέλ και άλλοι μόνο μια στρώση, κάτω σαν βάση. Όποια και αν προτιμήσετε το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.
ΥΛΙΚΑ (για ταψί 25Χ35 εκ)
Σάλτσα Κιμά
  • 800 γρ. άπαχο κιμά (μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 ώριμες ντομάτες (ή 1 κουτί κονσέρβας ντομάτα πουρέ)
  • Κ.σ.  1 πάστα ντομάτας
  • ½ κ γλ  μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 Ξυλάκι κανέλλα
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • Αλάτι και πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη
  • 3 Κ.σ  ελαιόλαδο
  • Λίγο ζεστό νερό
Creme Μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένα
1 πακέτο (500 gr ) ζυμαρικά Bucatini (ιταλικά αριθ. 9, Ελληνικά αριθ. 3)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σάλτσα Κιμά
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν  όλα τα υγρά και το κρέας αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα. Διαλύστε τ η πάστα ντομάτας σε 2 Κ.σ  νερό και προσθέστε τη στη  κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, την πρέζα ζάχαρη. Καλύψτε και σιγοβράστε για 30 λεπτά. προσθέτοντας λίγο νερό, κατά το μαγείρεμα, αν χρειαστεί, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα της σάλτσας κιμά να είναι ζουμερό αλλά όχι σούπα . Εν τω μεταξύ, προετοιμάζουμε την  creme μπεσαμέλ όπως εδώ: Μπεσαμέλ
Βράζουμε τα χονδρά μακαρόνια μέχρι «al tente». Τα σουρώνετε 2 λεπτά πριν από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε ένα βαθύ ταψί, απλώστε τα ζυμαρικά, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί από πάνω και μερικές κουταλιές από το ζωμό της σάλτσας, ανακατεύουμε ,στη συνέχεια απλώνουμε τη σάλτσα κιμά  ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 -45 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου