20/02/20

Ρουμελιώτικη Τραχανόπιτα



Μια πίτα, διαφορετική από τις άλλες, χωρίς φύλλα, με σχεδόν μοναδικά συστατικά τον τραχανά και την φέτα. Πάντα στις γιορτές και στα πανηγύρια, ήταν από τα απαραίτητα σερβιρίσματα και οι νοικοκυρές έφτιαχναν ταψιά ολόκληρα για να ικανοποιήσουν τους καλεσμένους. Δεν ξέρω κατά πόσο στις μέρες μας ακόμα φτιάχνεται με αυτόν τον τρόπο, πάντως χρειάζεται αγνός χωριάτικος, χοντροκομμένος, γλυκός τραχανάς και σκληρή κατσικίσια φέτα. Μπορείτε να την φτιάξετε και με γλυκό τραχανά από Σ.Μ μιας και σήμερα βρίσκει κανείς παραδοσιακά προϊόντα και στα Μεγάλα Σ.Μ αλλά και σε πολλά μικρότερα που πωλούν παραδοσιακά είδη.
ΥΛΙΚΑ  (Για ένα ταψάκι 30 εκ)
  • 350 γραμ χοντρο, γλυκό, σταρένιο, τραχανά
  • 150 γραμ φέτα σκληρή
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ένα κρασοπότηρο γάλα (προαιτερικά)
  • Λίγο νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το τραχανά σε μπωλ και τον ραντίζουμε με δυο Κουτ. τ. Σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να λιπανθεί  παντού. Αφήνουμε 15 λεπτά να τραβήξει το λάδι και προσθέτουμε λίγο νερό (ίσα να τον καλύπτει) και περιμένουμε περίπου 45 λεπτά μέρι να το ρουφήξει όλο. Ο λόγος που το κάνουμε είναι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το μιγμα σε λαδωμένο ταψί, αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε λίγα υγρά  για να μπορέσει να ψηθεί. Τα υγρά μπορεί να είναι είτε ζωμός, είτε σκέτο νερό είτε νερό και γάλα, είτε σκέτο γάλα. Θα πρέπει να είναι τόσα , ώστε να καλυφθεί οριακά το μίγμα αλλιώς αν είναι περισσότερα θα λασπώσει. Με λιγότερα υγρά δεν θα δέσει καλά    και θα τρίβεται.    Σκέτο γάλα αποφεύγουμε γιατί αν και δίνει νοστιμιά εν τούτοις «λασπώνει» την πίτα. Στη συγκεκριμένη συνταγή προτίμησα λίγο γάλα και το υπόλοιπο  υγρό που χρειάστηκε, σκέτο νερό. (περίπου μισό – μισό). Τελειώνουμε πασπαλίζοντας τριμμένη φέτα (με τα χέρια ) και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 170-180ο για 45 λ τουλάχιστον και αφού αποκτήσει η πίτα μας βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα.
Πρέπει να προσέξουμε ώστε να ψηθεί καλά ο πάτος, να κάνει κρούστα, ώστε να κρατηθούν τα κομμάτια σταθερά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στεγνώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου