19/02/20

Πιτάκια Καλτσόνε



Σνακ στα γρήγορα με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο σπίτι ή στο ψυγείο. Ένα απλό ζυμάρι μαγιάς και για γέμιση ό,τι σας αρέσει ή ό,τι έχετε το ψυγείο. Ζαμπόν, μπέικον, κίτρινο τυρί, κέτσαπ, τυρί φέτα, ελιές, σκόρδο, λάδι, ρίγανη, τυρί Philadelphia, μοτσαρέλα κλπ όλα αυτά μπορούμε κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσουμε.
ΥΛΙΚΑ (Περίπου 12 τεμ)
Ζυμάρι
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • 2 κουτ. της Σ ελαιόλαδο
  • ½ κ.τ.γλ ζάχαρη
  • ½ κ.τ γλ αλάτι
  • Λίγο χλιαρό νερό (περίπου ¾ του ποτηριού)

Γέμιση
  • 2 φέτες ζαμπον ή Και μπέικον ψιλοκομμένες
  • 3 -4κουτ.τ σούπας Κέτσαπ
  • 2 κουτ. τ. σουπας τυρι Philadelphia
  • ½ φλυτζάνι τριμένη κεφαλογραβιέρα
  • Μερικές ελιές ψιλοκομμένες
  • 1-2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμάρι
Βάζουμε το μισό αλεύρι σε μπωλ, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό . Ανακατεύουμε για λιγο μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός, σκεπάζουμε και περιμένουμε 15’ να αφρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι , το αλάτι και το ελαιόλαδο . Αρχίζουμε το ζύμωμα και ρυθμίζουμε το νερό/ή και το αλεύρι  ούτως ώστε να βγάλουμε τελικά μια αφράτη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά ζύμωμα , μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και απαλή.
Τη σκεπάζουμε και αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να φουσκώσει. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη και παραπάνω . Καλύτερη θα γίνει. Όμως η μισή ώρα είναι ο ελάχιστος υποχρεωτικός χρόνος που απαιτείται  για το φούσκωμα.
Την βγάζετε, την βάζετε σε ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια, την μοιράζετε και την πλάθετε σε μπαλάκια μεγέθους μανταρινιού. Θα πρέπει να βγούν περίπου 12.
Παίρνετε ένα ένα μπαλάκι και με τα χέρια ή χρησιμοποιώντας το μικρό ρολάκι ανοίγετε δίσκους 10-12 εκ και πάχους 0,5 εκ.
Τους αλείφετε εσωτερικά με νερό ή λάδι και βάζετε στο ένα μισό του λίγη από τη γέμιση που θέλετε.  Εν προκειμένω, τα μισά περίπου τα άλειψα με λίγο τυρί Philadelphia και έβαλα μια κουτ.  ψιλοκομμένο καπνιστό ζαμπόν  και λίγη κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Από τα  υπόλοιπα σε άλλα έβαλα Κέτσαπ  αντί για Philadelphia ή μοτσαρελα και σε μερικά μόνο μοτσαρέλα, σκόρδο, ρίγανη. Είπαμε βάζετε ό,τι θέλετε.
Στη συνέχεια τα κλείνω σε μισοφέγγαρο, γυρίζω τις άκρες  και τα ψήνω στους 180οC για 17-20 λεπτά περίπου. Ανάλογα με το φούρνο σας, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει οπότε έχετε το νου σας μη σας καούν!
Καλή Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου