19/02/20

Κουλουράκια Κανέλλας Πορτοκαλιού


Θαυμάσια, νόστιμα, μυρωδάτα και «υγιεινά» βουτήματα. Όσο υγιεινό βεβαίως μπορεί να είναι κάτι που είναι γεμάτο ζάχαρη και λάδι. Ε, εντάξει αποφύγαμε το βούτυρο, τα αυγά την κρέμα κλπ. Προσθέσαμε για υγρό πορτοκάλι και τα φτιάξαμε πανεύκολα. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι το ψήσιμο, γιατι εύκολα μπορεί να βγάλετε μπισκότα ‘η γαλέτες  αν δεν προσέξετε.
ΥΛΙΚΑ (για 90-100 κομμάτια γύρω στο 1,5 κιλό)
  • 2 ποτήρια του νερού χυμός πορτοκάλι *
  • 2 ποτήρια του νερού καλαμποκέλαιο
  • 1 και ¾ ποτ. τ. νερού ζάχαρη**
  • 2 φακελάκια Baking Powder
  • 1 κ.τ.γλ. κοφτό σόδα
  • 1,5 – 2 κ.τ.σ κανέλλα σκόνη]
  • ½ κ.τ γλ. Γαρύφαλλο σκόνη
  • Αλεύρι κοινό όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε τη κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη  και το μπέϊκιν. Ανακατεύουμε με πηρούνι ή αυγογδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σε άλλο μπωλ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα. Μόλις αφρίσουν τα προσθέτουμε στο μίγμα με το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε πρώτα το μισό αλεύρι, ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με το πηρούνι και συνεχίζουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο σιγά –σιγά. Μόλις το μίγμα αρχίζει να σφίγγει βάζουμε πλέον χέρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη λιπαρή που να  μη κολλάει στα χέρια. Δοκιμάστε αν πλάθεται. Προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι αν είναι πολύ αραιή, ή λίγο λάδι αν είναι πολύ σφιχτή.
Αφήνετε 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια παίρνετε μπαλάκια σαν καρύδι,  τα πλάθετε σε κορδονάκια  1εκΧ 20 εκ τα οποία τα τυλίγετε σε κουλουράκια. Εδώ μπορείτε να δώσετε ό,τι σχήμα θέλετε. Εγώ προτίμησα τις πλεξούδες. Κάντε σαλιγκαράκια, στρογγυλά κουλουράκια ή ό,τι άλο σας αρέσει
Τα αραδιάζετε σε ταψί με λαδόκολα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο , αέρα, 170ο για 18-20 λεπτά. (ανάλογα με το φούρνο σας)
Προσέξτε μη τα αφήσετε να παραψηθούν, επειδή μετά το ξεφούρνισμα θα χάσουν υγρασία και θα σκληρύνουν ούτως ή άλλως. Συνεπώς δοκιμάστε τα πριν τα βγάλετε, ώστε να είναι ακόμα ελαφρώς αφράτα, να μπορείτε να τα ζουμπάτε.

Σημ.
* Για πιο εύπλαστη ζύμη και πιο τραγανά κουλουράκια αντικαταστήστε ¼ ποτηριού χυμό πορτοκάλι με λευκό ξηρό κρασί.
** Ανάλογα πόσο γλυκά σας  αρέσουν, προσθαφαιρέστε ζάχαρη, αλλά μη το παρακάνετε, βουτήματα είναι τη χρειάζονται τη γλύκα τους.
Αν βάλετε λιγότερο μπέικιν θα βγούν λιγότερο αφράτα. Επίσης αν τα ψήσετε παραπάνω θα βγούν πιο τραγανά. Αλλά περί ορέξεως…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου