19/02/20

Λαζάνια με Κιμά Σπανάκι και Μπεσαμέλ



Μια παλιά, μισοξεχασμένη συνταγή. Πολύ εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη αλλά και εξόχως ..μπελαλίδικη. Το αποτέλεσμα όμως το αξίζει.
Υλικά (Για ένα οικογενειακού τύπου σκεύος παστίτσιου)
Σάλτσα Μπολωναιζ
·           Ένα κ. κιμά μοσχαρίσιο
·           3 σκ σκόρδο
·           1 μεγάλο κρεμμύδι
·           1 καρότο
·           1 κ.τ.σ.Πελτέ
·           1 συσκευασία (250) γραμ τομάτα στο τρίφτη
·           ½ κουτ.τ.γλ ξερή ρίγνη
·           Αλάτι, πιπέρι
·           Ελαχιστο ζεστό νερό
·           Λίγο ελαιόλαδο
Γέμιση
·           1,5κ σπανάκι ζεματισμένο-στυμμένο και ψιλοκομμένο
·           2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
·           ½ κουτί (των 250 γρ) κρ. Γάλακτος
·           200 γρ μανιτάρια άσπρα
·           Λίγο ελαιόλαδο
·           Αλάτι, πιπέρι
·           Μπεσαμέλ
·           1,5 λιτρ γάλα σε θερμ δωματίου
·           125 γραμ βούτυρο
·           125 γραμ αλεύρι
·           Λίγο regato τριμμένο
·           10 περίπου φέτες ή 2 κούπες τριμμένο τυρί chedar
·           1 πακ (500 γραμ ) λαζάνια
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το κιμά. Φτιάχνουμε με αυτόν μια σάλτσα μπολωναιζ (παστίστιου).
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα (ψιλοκομμένα) Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και τον σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσει όλος καφετί χρώμα σπάζοντας όσο μπορούμε τα μπαλάκια εφόσον σχηματίζονται. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και στο τέλος την ντομάτα. Προσέχοντας να μην έχει πολλά υγρά , προσθέτουμε αν κρίνουμε ελάχιστο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20’.
Γέμιση
Κόβουμε σε κυβάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Αφού βγάλουν και πιουν όλα τα υγρά τους  τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο τηγάνι για να σοταριστούν τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μανιτάρια , την κρ. Γάλακτος, ανακατεύουμε καλά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμελ.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις αρχίζει να αχνίζει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γερα με τον αυγογδάρτη. Όταν το αλεύρι ενσωματωθεί και αποκτήσουμε μια «κρέμα» προσθέτουμε το γάλα , στην αρχή λίγο λίγο (ανακατεύοντας πάντα) και στη συνέχεια όλο μαζί. Μόλις πήξει η κρέμα πασπαλίστε με λίγο τριμμένο regato.
Ρίχνουμε το 1/3 από τη μπεσαμελ στο μίγμα σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
Στήσιμο
Παίρνουμε το σκεύος παστίτσιου. Τοποθετούμε στον πάτο μια σειρά από Λαζάνια. (Για να είναι πιο «διαχειρίσιμα» μπορούμε πριν να τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό να μαλακώσουν). Στη συνέχεια μια στρώση από τη μισή σάλτσα μπολωναιζ και πασπαλίζουμε με λίγο regato. Συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα μίγματος σπανάκι και ύστερα μια δεύτερη στρώση από λαζάνια. Πάλι το 2ο μισό μπολωναιζ, τυρί τριμμένο και το υπόλοιπο μίγμα σπανακι. Από πάνω βάζουμε τρίτη και τελευταία στρώση Λαζάνια. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και στο τέλος πασπαλίζουμε με μπόλικο chedar.
(Ταιριάζει οποιοδήποτε τυρί που λειώνει αλλά το chedar  δίνει ωραίο πορτοκαλί χρώμα)
Ψήνουμε για 40-45λ σε προθερμασμένο φούρνο 170ο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου