23/02/20

Πιπερόπιτα με Πιπεριές Φλωρίνης και Φύλλο Κρούστας

Υλικά

  • Ένα πακέτο φύλλο κρούστας (11 φύλλα)
  • 4-5  Μεγάλες Πιπεριές Φλωρίνης (ή περίπου 600 γραμμ)
  • 1 πράσο (Το λευκό μέρος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.τ.Σ.  Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • ½ κουτ.τ. γλ γλυκιά πάπρικα
  • Λίγο μπούκοβο (όσο αντέχετε)
  • 250 γραμ φέτα τριμμένη στο χέρι
  • 150 γραμ γραβιέρα στον τρίφτη
  • 2 αυγά
  • 1. Κ.τ.Σ ρύζι (καρολίνα ή σουπέ)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το πράσο και  τα κρεμμύδια. Κόβουμε στο διάμηκες τις πιπεριές, τις ξεπλένουμε απ τα σπόρια και τις κόβουμε σε φετούλες 1Χ2 εκ.
Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδα , το πράσο και μόλις μαραθούν και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε στο τηγάνι την πάπρικα και το μπούκοβο, λίγο ζεστό νερό (1/2 ποτήρι του κρασιού), χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 7-8 λεπτά να μαραθούν και να τραβήξουν τα υγρά. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ. Ενσωματώνουμε τα τυριά το ρύζι και το δυόσμο. Χτυπάμε σε μπολάκι τα δύο αυγά, και αφού κρατήσουμε μια κ. τ. Σ στην άκρη για το άλειμμα  τα προσθέτουμε και αυτά , αναμιγνύοντας καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε περιμετρικά ένα πυρέξ ή ταψί (εν προκειμένω πυρέξ  24Χ35)
Τοποθετούμε δύο φύλλα κρούστας λαδωμένα ανάμεσα (Θα εξέχουν πολύ από τα χείλη του πυρέξ αλλά αργότερα θα κοπούν) και στη συνέχεια διπλώνουμε στα δύο,  ένα  - ένα 3 από τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο λαδώνοντας ανάμεσα με πινέλο . Ρίχνουμε την μισή γέμιση. Κόβουμε τα περισσεύματα των 2 πρώτων φύλλων (Αυτά που εξέχουν πολύ από τα χείλη )και μαζί με το ένα από τα φύλλα κρούστας το οποίο κόβουμε με τα χέρια σε κομμάτια, τα αραδιάζουμε από πάνω. (Για να τραβήξουν υγρά) Συνεχίζουμε απλώνοντας την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα ακολουθώντας το αντίστροφο από το στρώσιμο του πάτου. Δηλαδή τα τρία πρωτα φύλλα τα διπλώνουμε στα δύο (λάδωμα ανάμεσα) , στη συνέχεια γυρίζουμε τα κάτω 2 πρώτα φύλλα προς τα μέσα και καλύπτουμε με τα τελευταία 2 φύλλα τα οποία τα απλώνουμε «σουρωτά» , να κάνουν πτυχές δηλαδή.(Αν θέλουμε τα γυρίζουμε λίγο στις άκρες ώστε να περιβάλλουν την πίτα.)
Στο μπολάκι με το λίγο αυγό που κρατήσαμε προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό και 2 κ.τ.Σ. Ελαιόλαδο. Τα αναμιγνύουμε καλά με ένα πιρούνι και περιλούζουμε την πίτα. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι, χαράσσουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο κάτω αντίσταση-αέρα , αλλιώς στο κάτω ράφι, για 40-45 λεπτά
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να φύγουν οι ατμοί της πριν κόψουμε και σερβίρουμε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου