25/02/20

Λαγάνα


Παραδοσιακότατο και νοστιμότατο αρτοσκεύασμα. Την θυμόμαστε πιτσιρικάδες με ταραμοσαλάτα, με χαλβά και γενικά να συνοδεύει το Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Εμένα τουλάχιστον με ενθουσίαζε η ιδιαίτερη γεύση και υφή της. Και στο κάτω κάτω γιατί να την τρώμε μόνο την Καθαρή Δευτέρα? Εμείς στο σπίτι τη φτιάχνουμε και  εκτός εποχής και εξαφανίζεται πάραυτα.

Υλικά
  • 1/2 κιλό  συν 1 κούπα, Αλεύρι extra δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια)
  • 1 φακ ξηρή μαγιά
  • ½ κγ ζάχαρη
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κούπα σπορέλαιο
  • Μια πρέζα γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • Χλιαρό νερό, σουσάμι.


Εκτέλεση
Διαλύουμε την μισή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε την μια κούπα αλεύρι, προσέχοντας να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό. Κανονίζουμε ανάλογα το νερό. Αφήνουμε το μίγμα μαγιάς (1) τουλάχιστο 12 ώρες, σε όσο το δυνατόν ζεστό μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη. Καλό θα είναι από βραδίς.
Την Επομένη, διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε 15 -20 λεπτά για να φουσκώσει.(2)
Στη συνέχεια, στο μίξερ (ή στη λεκάνη ζυμώματος) ρίχνουμε τα δύο μίγματα μαγιάς (1) και (2), το ½ κιλό αλεύρι, το λάδι τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα. (Μετά το μιξερ συνέχισα στο χέρι κάνα 5λεπτο ΔΥΝΑΤΑ.) Αφήνουμε κατά μέρος σκεπασμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί μισή ώρα και να φουσκώσει. Αφού συμβεί αυτό ξαναζυμώνουμε το ζυμάρι Καλά στο χέρι για 5λεπτά και στη συνέχεια είτε το αφήνουμε όπως είναι ή το μοιράζουμε σε μπάλες (ανάλογα με το πόσο μεγάλη θέλουμε τη λαγάνα ή τι σκεύος έχουμε). Αφήνουμε την/τις μπάλες σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν για 2 ώρες.
Φτάσαμε στο τελικό στάδιο.
Έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 170ο –αέρα.
Απλώνουμε σε αλευρωμένη ξύλινη επιφάνεια με τον πλάστη το/τα ζυμάρια στο σχήμα που θέλουμε. Πάχος περίπου ½ εκ για να μας βγεί λεπτή. (Στο φούρνο θα φουσκώσει) Τοποθετούμε στο ταψί. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Αλείφουμε με νερό* την επιφάνεια και περνάμε το σουσάμι. Το πατάμε με τα χέρια να κολλήσει καλά. Αφήνουμε 5΄να ηρεμήσει και αφού με τα δάχτυλα κάνουμε τις χαρακτηριστικές δακτυλιές, φουρνίζουμε για περίπου 20-25΄. Έχουμε βεβαίως και το νού μας μη μας καεί.

* Tip:σε μπολάκι βάζω νερό, λίγο λάδι (μισο κ.γ) και λίγο αλεύρι (Μισό κ.γ) Βοηθάει να κολλήσει το σουσάμι (αλευρόκολα !!!)

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου