24/01/20

Κεφτέδες Γκιουβέτσι



ΥΛΙΚΑ
Κεφτέδες
  • 750 γραμ μοσχαρίσιο κιμά, ελιά ή λάπα.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
  • 4-5  φέτες  μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο και τριμμένο
  • 2 κουτ.τ. Σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. τ. Σ ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού
  • ½ κουτ.τ. γλ. ξύδι
  • 1 αυγό
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα γλυκιά, λίγο μπαχάρι
  • Λίγο αλεύρι και Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Σάλτσα ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ.τ.Σ ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. τ. Σ μπούκοβο
  • ½ κιλό ντομάτες τριμμένες (ή μια συσκευασία 250 γραμ.  ντομάτα στο τρίφτη)
  • 1 κουτ. τ. Σ Πελτέ
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 1 φύλλο Δάφνης
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ζεστό νερό
Επί πλέον
  • 1 πακέτο (500 γραμ) κριθαράκι μέτριο
  • Ζεστό νερό
  • Κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κεφτέδες
Αναμιγνύουμε σε ευρύχωρο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για μισή τουλάχιστον ώρα να δέσουν οι γεύσεις
Σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τον πελτέ και το μπούκοβο ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε με τη τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα (μπαχάρι, ζάχαρη, κανέλλα). Προσθέτουμε 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό , σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3.
(Εάν έχετε σκεύος  που μπαίνει κατευθείαν από την εστία στο φούρνο ακόμα καλύτερα)
Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους περνάμε ελαφρά σε ένα πιάτο με λίγο αλεύρι , τινάζοντας το. Αρχίζουμε να τους τηγανίζουμε σε  φαρδύ τηγάνι με ένα εκ. σπορέλαιο. Δεν χρειάζονται πολύ τηγάνισμα, ισα ισα να κάνουν κρούστα ολόγυρα. Όσοι είναι έτοιμοι τους βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 180ο
Ρίχνουμε τους κεφτέδες στην κατσαρόλα με την σάλτσα που σιγοβράζει.
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια  μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκεύος, απλά ρίχτε τη σάλτσα με τους κεφτέδες σε ευρύχωρο βαθύ ταψί.
Προσθέτετε το κριθαράκι , ανακατεύετε ελαφρά για να μη χαλάσουν οι κεφτέδες και συμπληρώστε αν χρειαστεί με λίγο ζεστό νερό.  Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου.Τσεκάρετε εν τω μεταξύ τα υγρά, γι αυτό έχετε έτοιμο λίγο καυτό νερό για συμπλήρωμα. Επειδή όταν το σβήσετε το κριθαράκι ακόμα θα τραβάει υγρά, φροντίστε όταν βγει από το φούρνο να έχει υγρασία και το κριθαράκι να «κρατάει». Έτσι σιγά σιγά και μέχρι να σερβίρετε, θα έχει τραβήξει τα υγρά και θα έχει μαλακώσει.
Πασπαλίστε με λίγο φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι
Καλή επιτυχία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου