29/01/20

Ψωμί με Προζύμι και Μπύρα στη Γάστρα


Αλεύρια (παντός είδους) δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι, ούτε και οι μπύρες οπότε … πάμε:
ΥΛΙΚΑ
        *    ½ κούπα προζύμι χωριάτικο
  • 750 γραμ  Αλευρι δυνατό
  • 1 κουτακι μπύρα
  • 1 κοφτη κουτ. Τ. γλ. Αλάτι
  • Λίγο χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κατ αρχήν θα χρειαστείτε προζύμι. Δείτε (εδώ προζύμι)  πως θα το φτιάξετε
[Αν δεν έχετε (το πιθανότερο) τότε ακολουθήστε την οδό που ακολουθούν  οι περισσότεροι φούρνοι που μιλούν για Ψωμί με προζύμι: Λίγη μαγιά (ένα φακελάκι ή ένα κυβάκι) 1/2 κούπα  αλεύρι, λίγο νερό ανακάτεμα περιμένουμε 1-2 ώρες, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα και λίγο νεράκι ώστε να γίνει παχύρευστη ζύμη και το φυλάμε σκεπασμένο μερικές ώρες ή ακόμα και απο την προηγούμενη πριν το χρησιμοποιήσουμε.]

Συνεχίζουμε λοιπόν στη συνταγή μας
Από την προηγούμενη το μεσημέρι
Βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε  1 ώρα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη, προσθέτουμε ½ κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ώστε να ενοποιηθούν όλα σε μια παχύρευστη ζύμη. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε μερικές ώρες (μέχρι το βραδάκι) να ωριμάσει.
Όταν φουσκώσει και έχει βγάλει τις φυσαλίδες του, σημάδι ότι δουλεύει καλά, αφαιρούμε μια δυο κουταλιές  ώστε να κρατήσουμε προζύμι για την επομένη φορά, το ανακατεύουμε καλά με 1 Κουτ σ. αλεύρι και πάλι στο μπωλ και ψυγείο.
Από τώρα και ύστερα τα βήματα είναι τα ίδια είτε χρησιμοποιήσουμε αυτό το προζύμι είτε αυτό με τη μαγιά που περιέγραψα παραπάνω.
Βραδάκι της προηγούμενης λοιπόν
Ρίχνουμε  στο μπωλ (ή λεκάνη) που θα γίνει η μίξη και το φούσκωμα της ζύμης, το Προζύμι , 3 κούπες  αλεύρι σκληρό (Εγώ έβαλα 1,5 κούπες άσπρο και 1 κούπα ολικής κοσκινισμένο), 1 κ.γλ αλάτι , ανακάτωσα και ανακατεύοντας διαρκώς με ένα πιρούνι πρόσθεσα το κουτάκι μπύρα  λίγη λίγη.  Όσο πάρει, ώστε τελικά η ζύμη να μην είναι σφιχτή αλλά ελαφρώς ρευστή και αφράτη. Σκεπάζω με ζελατίνα και αφήνω μέχρι την άλλη μέρα , ώστε να διπλο-τριπλασιαστεί σε όγκο.
Την επομένη το πρωί (μη βιαστείτε και ξυπνήσετε χαράματα , κατά τις 10 μια χαρά είναι), βγάζετε το ζυμάρι με μια σπάτουλα (για να μη κολλήσει στα χέρια σας επειδή είναι ρευστό) και το απλώνετε σε ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια. Το πιάνετε με τα χέρια, το γυρίζετε να πάει αλεύρι παντού και αφού το διπλώστε μερικές φορές από  τις άκρες ώστε να πάρει σφαιρικό (κατά το δυνατόν ) σχήμα, το εναποθέτετε σε αλευρωμένη πετσέτα. 


Τυλίγετε απαλά τη πετσέτα γύρω και πάνω από το ζυμάρι και τη τοποθετείτε σε εί δυνατόν ζεστό μέρος , μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πρέπει να σας πάρει 2-2,5 ,ώρες. Αν έχετε χρησιμοποιήσει προζύμι της μαγιάς θα περιμένετε λιγότερο, ίσως 1-1,5 ώρα.
Ανάβετε το φούρνο στους 200ο και βάζετε μέσα τη γάστρα που θα χρησιμοποιήσετε.
Όταν κάψει την βγάζετε τη αλευρώνετε εσωτερικά και πιάνοντας τη πετσέτα με το ζυμάρι απαλά, το αδειάζετε στη γάστρα. Σκεπάζετε και ψήνετε για 35 λ περίπου. Τότε ξεσκεπάζετε, τσεκάρετε την πρόοδο του ψησίματος και αν κοντεύει να είναι έτοιμο το ψήνετε ξεσκέπαστο για 8-10 λ.  ακόμα. Κλείνετε το φούρνο και το αφήνετε μέσα ακόμα 10 λ ξεσκέπαστο να φύγει η πολλή υγρασία και να κάνει ωραία κρούστα. Το βγάζετε από τη γάστρα και το αφήνετε σε σχάρα ή ξύλινη επιφάνεια για 15-20 λεπτά μέχρι να το κόψετε .
Να μπορούσα να σας μεταφέρω και την μυρωδιά…..και αυτό το κρατς κρατς της κόρας με την υπόξινη γεύση… 
*Αν θέλετε χρησιμοποιείστε απλό νεράκι αντί για μπύρα. Το αποτέλεσμα θα είναι άσπρο πλέον χωριάτικο κριτσανιστό ψωμί , με λίγο διαφορετική γεύση από αυτό της μπύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου