28/01/20

Φαλάφελ - Falafel (Ρεβιθοκεφτέδες)




Το νοστιμότατο σνακ της Μ Ανατολής, τα  falafel,  τα γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα σαν Ρεβιθοκεφτέδες. Αν και η βασική φιλοσοφία είναι η ίδια, δηλ λειωμένα ρεβίθια που με την προσθήκη διαφόρων αρωματικών πλάθουμε τελικά κεφτέδες που τους τηγανίζουμε (μερικοί τους ψήνουν για να γίνουν πιο ελαφριοί) η διαφορά τους είναι, αφενός στα αρωματικά που χρησιμοποιούνται και κατά δεύτερο λόγο στον τρόπο που φτιάχνονται.
ΥΛΙΚΑ (20-25 κομμάτια)
  • 250 γραμ ρεβίθια
  • 2 σκ σκόρδο λειωμένες
  • 1 κουτ τ. γλ κύμινο σκόνη
  • 1 κουτ τ. γλ σπόροι κόλιανδρου χοντροκομμένοι (στο γουδί ή στο μουλτι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 κουτ. τ. Σ bakin Powder (ή ένα κουτ. τ. γλ σόδα)
  • 2-3 κουτ αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρασοπότηρο νερό
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε από την προηγούμενη το βράδυ τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε μπόλικο νερό όπου έχουμε  προσθέσει μια κουτ αλάτι. Σκοπός είναι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Την επομένη τα περνάμε σταδιακά από το μούλτι ή μπλέντερ. Δεν τα θέλουμε εντελώς αλοιφή αλλά κάτι σαν τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί. Τα μεταφέρουμε σε μπολ
Βάζουμε στο μούλτι το Μαϊντανό και το φρέσκο κόλιανδρο, προσθέτουμε και δυο κουταλιές από τα ήδη λειωμένα ρεβίθια καθώς και το σκόρδο. Μόλις το μίγμα πολτοποιηθεί και ομογενοποιηθεί το μεταφέρουμε στο μπολ με τα ρεβίθια και προσθέτουμε το κύμινο, τους σπόρους κολιανδρου, το bakin, το νερό, το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. (Τα αρώματα ήδη θα σας ζαλίζουν J)
Δοκιμάζουμε με τα δάκτυλα το μίγμα. Πρέπει να «τρίβεται» ελαφρά αλλά να πλάθεται σε μπαλίτσα. Προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι, ώστε να το πετύχουμε όπως χρειάζεται.
Το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένο να δέσει
 Πλάθουμε μπαλίτσες (σαν μεγάλο καρύδι) και τις βάζουμε σε ένα δίσκο
Τηγανίζουμε λίγες λίγες σε μπόλικο σπορέλαιο - μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, γυριζοντάς τες ενδιάμεσα μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε
Τρώγονται είτε σκέτα, είτε με αραβικές πίτες, ολόκληρες ή τσεπάκια, με σαλάτα και κάποια σως.
Προτεινόμενες σώς
Σως ταχίνι
  • ½ φλιτζάνι ταχίνι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Νερό 2-3 κουτ. τ. Σ

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μουλτι και πολτοποιούμε. Ρυθμίζουμε το νερό ώστε να βγει μια σως αρκετά ρευστή που να απλώνεται εύκολα
Σως Γιαουρτιού : Ανακατεύουμε καλά σε μπολ:
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κουτ. τ. γλ κοφτό σκόνη κόλιανδρου
  • ½ κουτ τ. γλ κουρκουμάς
  • Λίγη πάπρικα ή καγιέν.
  • Προαιρετικά ελάχιστο πικάντικο ελαιόλαδο (αν έχουμε)

Χούμους
  • Ορεκτικό από βρασμένα και αλεσμένα ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι, κύμινο.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου