27/01/20

Pizza Κλασσική (Ναπολιτάνα)




Όσοι έχετε γευτεί Πίτσα στη Νάπολη, θα παραδεχτείτε ότι έχει μια γεύση και μια υφή, που δεν την βρίσκεις αλλού. Το χαρακτηριστικό της είναι η λεπτή, τραγανή  μα και τόσο ελαστική και ελαφριά ζύμη, που δεν είναι ..ψωμένια. Το αλεύρι που χρησιμοποιούν είναι κυρίως τύπου 00. Εδώ να πούμε ότι παραδοσιακά ζυμώνουν το αλεύρι σε λεκανίτσα, με τα χέρια. Δίνει λένε καλύτερη  ζύμη αυτός ο τρόπος. Αλλά αφού το έχουμε το ρημάδι το μίξερ, γιατί να παιδευόμαστε?  :)
Και οι Ναπολιτάνοι δεν το παρασκοτίζουν το πράμα με στριφογυρίσματα της ζύμης στον αέρα και ολοστρόγγυλους δίσκους  κλπ. Οι ζύμες τους είναι συνήθως … ακανόνιστες και τις ανοίγουν πολύ γρήγορα με τα χέρια πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Τη φουρνίζουν σε πολύ δυνατό ξυλόφουρνο για ελάχιστα λεπτά. Στα δε υλικά τους είναι αρκετά λιτοί. Λίγη ντομάτα (φρέσκια ή σάλτσα) τυρί (κυρίως μοτσαρέλα) βασιλικό και έτοιμη. Βρέθηκε βεβαίως υποκατάστατος τρόπος J.  Επι πλέον δύσκολα πείθεις ένα Ελληνόπουλο σαν τη κόρη μου  να φάει πίτσα μόνο με ντομάτα και μοτσαρέλλα. Οπότε λειτούργησε η Ελληνικού τύπου γέμιση , με επιπλέον μπόλικο κίτρινο τυρί και λίγο ζαμπόν. Αλλά η ουσία που ήταν στον τρόπο παρασκευής και ψησίματος της.


ΥΛΙΚΑ (Για το ταψί του φούρνου – 8 Μεγάλα κομμάτια )
  • ½ κιλό αλεύρι δυνατό  ( αν δεν βρείτε αλεύρι 00 χρησιμοποιείστε όπως εγώ, αλεύρι για τσουρέκια)
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • 1 κ.τ.γλ. κοφτό αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 3 Κ.σ. σπορέλαιο.
  • Χλιαρό νερό

Για τη σάλτσα
  • ½  φλιτζ συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
  • 1-2  Κ.σ νερό
  • 1 σκ. Σκόρδο
  • ½ κ.τ.γλ. ρίγανη ξερή
  • 1 Κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι , πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Λίγη πάπρικα

Επικάλυψη
  • Μοτσαρέλα
  • Ενταμ /Γκούντα
  • Ζαμπόν ή ο,τι άλλο θέλετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όπως προείπαμε, βασικό στη Ναπολιτάνικη πίτσα είναι το ζυμάρι.
Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργήσει και να βγούν φουσκάλες.
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι κ τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε στη μέση μια γούβα , όπου ρίχνουμε το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Βάζουμε το μίξερ σε αργή λειτουργία και αφήνουμε να ζυμώσει για 10 λεπτά . Προσθέτουμε εν τω μεταξύ λίγο χλιαρό νερό. Θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι μια πολύ απαλή ζύμη που ίσα να μη κολλάει στα χέρια. Δεν μας πειράζει αν κολλάει στον πάτο του μίξερ. Την χρειαζόμαστε λίγο ρευστή, ΟΧΙ σφιχτή. Ρίχνουμε στα χέρια το σπορέλαιο και πασπαλίζουμε τη ζύμη παντού. Μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε με μεμβράνη και στο ψυγείο για  τουλάχιστον 2-3 ώρες!  (Ακόμη καλύτερα και όλο το βράδυ . Όσο περισσότερο μείνει η ζύμη να ξεκουραστεί, τόσο πιο ελαστική γίνεται και αποκτά αυτή την ιδιαίτερη υφή!)
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Απλά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 3-4 λεπτά είναι αρκετά. (Αν θέλουμε στο τέλος πετάμε το σκόρδο)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στη Μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία, έχοντας μέσα το ταψί που θα ψηθεί η πίτσα μας.
Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας με κίτρινο αλεύρι και βγάζουμε το  φουσκωμένο πλέον ζυμάρι πάνω σε αλευρωμένο ξύλινο πάγκο. Αρχίζουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια, πατώντας και τραβώντας τη με τα δάκτυλα μέχρις να γίνει  πλατειά  και πάχους περίπου μισό εκ. Αν δεν μπορούμε με τα χέρια, χρησιμοποιούμε ένα χοντρό πλάστη.

Παίρνουμε μια λαδόκολα  κομμένη στα μέτρα του ταψιού που έχουμε στο φούρνο, απλώνουμε επάνω το ζυμάρι και το απλώνουμε ώστε να την καλύψει. Προσέξτε τις άκρες του ώστε να είναι πιο παχιές και ψηλές.
Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγη μοτσαρέλα σε φέτες.  Προχωρούμε με την  Ελληνική version προσθέτοντας ζαμπόν ή ό,τι άλλο μας αρέσει (εμένα θα μου άρεσε αντζούγια και κάπαρη, αλλά …..το παιδί…. :)  και τελειώνουμε με μπόλικο κίτρινο τριμμένο τυρί. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό.

Βγάζουμε με προσοχή το καυτό ταψί από το φούρνο. Με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου πιάνουμε τη λαδόκολα από τις δυο άκρες ο καθένας και την ακουμπάμε στο καυτό ταψί. (Υποκαθιστούμε  έτσι την έλλειψη καυτού ξυλόφουνου που λέγαμε). Φουρνίζουμε αμέσως. Ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας , αλλά και του πάχους του ζυμαριού σας. θα πρέπει να είναι έτοιμη σε 8-12 λεπτά. Θα δείτε ότι το τυρί θα βγάλει τις χαρακτηριστικές φουσκάλες όπως και οι άκρες του ζυμαριού.! Προσέξτε μη την αφήσετε παραπάνω γιατί θα αφυδατωθεί και θα ξεραθεί το τυρί. Χρειάζεται γρήγορο και δυνατό ψήσιμο.

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου