27/01/20

Κόκορας Κοκκινιστός

Κλασσικό Πιάτο της Ελληνικής Επαρχίας και όχι μόνο! Αν βρείτε κόκορα κατ’ ευθείαν από χωριό ακόμα καλύτερα. Ξέρετε εκείνους που όταν μαγειρευτούν γίνονται σκούροι.  Αλλά και από το χασάπη δεν υπάρχει πρόβλημα.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήμουν τυχερός! Από το κοτέτσι του Μιχάλη στο χωριό!
 Συνοδεύεται κυρίως με χοντρό μακαρόνι.  Αλλά και με πατάτες τηγανητές μια χαρά είναι. Απίστευτο Κυριακάτικο πιάτο!
ΥΛΙΚΑ
  • Ένας κόκορας περίπου 2,5 -3 κιλά, κομμένος σε μερίδες.
  • Μισό κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο ολόκληρες
  • 4 ντομάτες φρέσκες ( στο μπλέντερ) ή 1,5 κουτί κονκασε, 
  • 1 Κ.σ πελτέ
  • 2 φύλλα Δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Αλάτι  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο λάδι για το τσιγάρισμα.
  • Λίγο ζεστό νερό
  • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (με τρύπα, Νο5)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζετε τα κομμάτια από το κόκορα, μέχρι να ροδίσουν. Αν δεν χωράνε όλα τσιγαρίστε τα τμηματικά.
Όταν τελειώσετε, βάλτε όλα τα κομμάτια πάλι στη κατσαρόλα και σβήστε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέστε το κρεμμύδι με το σκόρδο και ανακατέψτε.
Προσθέστε την ντομάτα, το πελτέ, και όλα τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε. Ρυθμίστε τα υγρά με λίγο ζεστό νερό, ώστε να καλύπτεται το κρέας, έχοντας υπόψη ότι αν έχετε χρησιμοποιήσει φρέσκια ντομάτα, θα έχετε επιπλέον υγρά. Ανακατέψτε και μόλις πάρει βράση σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες (εξαρτάται από το πόσο «άγριο» ήταν το κοκόρι). Ενδιάμεσα τσεκάρετε τα υγρά και το αλάτι. Τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζετε , ώστε να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια και ξερή μυζήθρα φρεσκοτριμμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου