28/01/20

Κανταΐφι




Αδυναμία αμαρτωλή!
Βέβαια ποτέ δεν έμαθα αν το λένε  «καταίφι» ή «Κα(ν)ταϊφι». Πείτε το όπως θέλετε, αρκεί όταν το φτιάχνετε να προσέξετε δυό πράγματα. Το τύλιγμα να μην είναι πολύ σφιχτό, γιατί στο τέλος το γλυκό θα βγεί  σκληρό και δεύτερο  να μη βιαστείτε να το ξεφουρνίσετε. Την θέλει την ωρίτσα του ώστε να ψηθούν καλά οι στρώσεις του φύλου και να είναι τραγανό.  Χρησιμοποιείστε καρύδι, είτε αμύγδαλο είτε φιστίκι  Αιγίνης, είτε μίγμα από αυτά .  Και σιροπιάστε χωρίς έλεος!
ΥΛΙΚΑ (Για περίπου 15 κομμάτια –σε ταψάκι περίπου 23 εκ διάμ)
  • 250 γρ. φύλλο καταίφι
Γέμιση
  • 1,5 κούπα ξηροί καρποί χοντροκομμένοι (Στο συγκεκριμμένο 1 κούπα καρύδια, και μισή κούπα ξεφλουδισμένο και ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο)
  • 2 Κ.σ φρυγανιά
  • 1 κ.τ.γλ κανέλλα
  • ½ κ.τ.γλ  γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 αυγό
  • 3 Κ.σ  ζάχαρη άχνη
  • 125 γραμ βούτυρο γάλακτος λειωμένο

Σιρόπι
  • 2 μεγάλες κούπες Ζάχαρη
  • 1,5 κούπα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • Χυμό από μισό λεμόνι και η λεμονόκουπα.

*  2 Κ.σ  Φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ , τα οποία ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνουν ενιαίο μίγμα. Αν μας φανεί πολύ σφιχτό προσθέτουμε μια δυο κουταλιές  νερό.
Βουτυρώνουμε καλά με πινέλο, όλη την εσωτερική επιφάνεια από το ταψί που θα ψήσουμε το γλυκό.
Παίρνουμε μια χουφτίτσα φύλλο (το υπόλοιπο το σκεπάζουμε με πετσέτα για να μη ξεραθεί – ξεραίνεται εύκολα!) και το ξαίνουμε πολύ καλά να ξεκολλήσουν όλες οι ίνες που το αποτελούν. Σημαντικό για να βγεί πιο αφράτο το γλυκό αλλά και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Μετά τις απλώνουμε στο πάγκο μας και τους δίνουμε ορθογώνιο σχήμα 12 Χ 5 εκ περίπου.
Βάζουμε σε μια άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, ούτε  χαλαρά  για να μη μας φύγει η γέμιση, ούτε και σφιχτά για να μη σφίξει στο ψήσιμο, και κατευθείαν στο βουτυρωμένο ταψάκι.
Όταν γεμίσει το ταψί, βουτυρώνουμε τα κανταΐφια με ένα κουταλάκι παντού, ώστε να εμποτιστούν βαθειά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170οC , για περίπου μια ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας, τσεκάρουμε και ενδιάμεσα για να μη μας καούν)
5λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι  να δέσει. Προσοχή, το σιρόπι πρέπει να δέσει καλά για να μη μαλακώσει το γλυκό.
Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε ένα- δυο λεπτά να κάτσουν οι ατμοί και αμέσως  περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι, σιγά σιγά και με υπομονή. Μην ανησυχήσετε αν δείχνει να υπερχειλίζει, γιατί θα το ρουφήξει. Γι αυτό να περιμένετε να τραβήξει λίγο πριν ρίχνετε την επόμενη κουταλιά.
Όταν τελειώσετε πασπαλίστε με χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου