29/01/20

Πικάντικος Σπιτικός Γύρος Με Αραβική Πίτα και Ταμπουλέ




Να εξηγούμαστε. Δεν εννοούμε το γύρο που τρώμε στα σουβλατζίδικα. Απλά ψήσαμε χοιρινό σε πολύ λεπτές φετούλες ώστε να προσομοιάζει κατά το δυνατόν στον χοιρινό γύρο. Του προσθέσαμε καρυκεύματα και το συνοδεύσαμε με σαλάτα ταμπουλέ, σως γιαουρτιού και αραβικές πίτες
Το αποτέλεσμα ήταν ένα νοστιμότατο σνακ, που με την συνοδεία παγωμένης μπύρας μας ενθουσίασε.
ΥΛΙΚΑ (4-6 άτομα)
  • Περίπου ένα κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο (πείτε στον κρεοπώλη να σας το κόψει λεπτές φέτες)
Καρυκεύματα: Κύμινο, καπνιστή πάπρικα, μίγμα μπαχαρικών για κεμπάπ, αλάτι, πιπέρι, λεμονοθύμαρο, 1 κουτ τ. Σ ξύδι βαλσάμικο με πορτοκάλι. 1 κουτ . τ Σ. ελαιόλαδο.  (μπορείτε να προσθέσετε ή να Αφαιρέσετε όποια σας αρέσουν. Φροντίστε να είναι όμως πικάντικο το αποτέλεσμα)
  • 6 αραβικές πίτες (Αν θέλετε χρησιμοποιείστε μεγάλες σουβλακόπιτες)
  • Σαλάτα ταμπουλέ
    1. 1 φλιτζάνι πλιγούρι
    2. 1 μάτσο μαϊντανό (τα φύλλα μόνο)
    3. ½ μάτσο δυόσμο (τα φύλλα μόνο)
    4. 1-2 ντομάτες χωρίς την φλούδα
    5. 1 μικρό αγγούρι
    6. Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
    7. 1.5 εκ τζιτζερ τριμμένο
    8. Αλάτι πιπέρι
    9. 1 κουτ. τ. Σ ελαιόλαδο
  • Σως γιαουρτιού (ή/ και τζατζίκι)
    1. 1 κεσές (200-250 γραμ) γιαούρτι στραγγιστό
    2. ½ κουτ.τ. γλ. κουρκουμας
    3. ½ κουτ. τ. γλ κύμινο
    4. ½ κουτ. τ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
    5. Λίγη γλυκιά και / η καυτερή  πάπρικα
    6. Προαιρετικά: λίγη σκόνη μουστάρδας, μπούκοβο
    7. Ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο
  • Μια κουτ. τ. Σ ελαιόλαδο για το σοτάρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τις φέτες του κρέατος σε λεπτές λουριδίτσες. Τις βάζουμε σε μπωλ. Προσθέτουμε όλα τα καρυκεύματα, ανακατεύουμε καλά , σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα)
Ετοιμάζουμε τη σως γιαουρτιού αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά. Ψυγείο.
Βάζουμε σε μπολ το πλιγούρι και το περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Το αφήνουμε τουλάχιστον ¾ της ώρας, μέχρι να το ρουφήξει όλο και να αφρατέψει. (ενδιάμεσα ανακατεύουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό)
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μυρωδικά. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα κοτσάνια (μπελάς) και ψιλοκόβουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα φύλλα μαϊντανού και δυόσμου.
Κόβουμε το αγγούρι σε λουριδίτσες, ξεσποριάζουμε και στη συνέχει το κόβουμε σε μικρά κυβάκια
Το ίδιο και με τις ντομάτες. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στα τέσσερα, τις ζουλάμε να βγάλουν τα πολλά υγρά τους (τα οποία τα φυλάμε) και τις κόβουμε μικρά κυβάκια.
Μόλις το πλιγούρι είναι έτοιμο (μπορούμε να δοκιμάσουμε λίγο ώστε να διαπιστώσουμε αν έχει αφρατέψει αρκετά), το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στο μπωλ, προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά συν τα ζουμάκια από τις ντομάτες που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και στο ψυγείο.
Βγάζουμε το μπωλ με το καρυκευμένο κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το μαγειρέψουμε. (αλλιώς μπορεί να σφίξει)
Βάζουμε μια κουτ. τ. Σ. ελαιόλαδο σε τηγανοψηστιέρα και τη ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια κρέας και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς,
(Αν δεν χωράνε όλα , μοιράστε τα σε δυο ή τρείς δόσεις – Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε ταψί στο γκριλ του φούρνου ή ακόμα καλυτέρα αν έχετε ψησταριά μπάρμπεκιου!)
Σερβίρετε με μια αραβική πίτα (ή σουβλακόπιτα) μαζί με το ταμπουλέ και την σως γιαουρτιού, ή αν θέλετε  τυλίξτε τα σα σουβλάκι.
Μη ξεχάσετε τη παγωμένη μπύρα!

Καλή διασκέδαση J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου