24/01/20

Πράσινες Τσακιστές Ελιές



Τις ελιές τις λατρεύω! Τις μεγάλες, τις μικρές, τις πράσινες, τις μαύρες, τις ξιδάτες, τις τσακιστές, τις χαρακτές, σκέτες ή με αρωματικά, όπως και να είναι συμπληρώνουν τέλεια κάθε μεσογειακό φαγητό. Είναι δε υγιεινές, νόστιμες και υψηλής διατροφικής αξίας.
 Αγοράστε λοιπόν πράσινες ελιές ή αν έχετε δικά σας λιόδεντρα κάντε μια εξόρμηση και μαζέψτε. Και είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξετε μόνοι σας. Με την συνταγή που σας παρουσιάζουμε θα έχετε σίγουρη επιτυχία.
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό Πράσινες ελιές
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 50 γρ. αλάτι
  • 1/2 λεμόνι
  • Λίγο ξύδι
  • Μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, σέλερυ, τσίλι κλπ)
  • Λίγο λάδι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Τσακίζετε τις ελιές σε ένα γουδί μία-μία
Τις ξεπλένετε και τις βάζετε σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό
Τις αφήνετε να ξεπικρίσουν  8-10 μέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα και τις πρώτες μέρες δύο φορές την ημέρα
Όταν ξεπικρίσουν (δοκιμάστε μια ολόκληρη) φτιάχνετε την άλμη με το νερό και το αλάτι. Η αναλογία της άλμης είναι 1/10, δηλαδή 1 μέρος αλάτι για 10 μέρη νερό. Για να είστε βέβαιες πως είναι σωστή η άλμη κάντε τη δοκιμή με το αυγό. Αφού την φτιάξετε δηλαδή βουτάτε ένα ωμό αυγό το οποίο πρέπει να επιπλέει λιγάκι. Αν βουλιάξει το αυγό θέλει και άλλο αλάτι η άλμη σας.
Βάζετε σε ένα καθαρό και κατά προτίμηση γυάλινο βάζο τις ελίτσες σας. Προσθέτετε το λεμόνι σε λεπτές φετούλες και όποια μυρωδικά προτιμάτε. Μπορείτε να τις κάνετε μισές-μισές. Π.χ. τις μισές με ρίγανη και θυμάρι ή σέλερυ και τις άλλες μισές με δεντρολίβανο ή τέλος πάντων με όποιον συνδυασμό προτιμάτε. Εγώ στις συγκεκριμένες έβαλα ρίγανη, σέλερυ και καυτερή πιπεριά (τσίλι).
Προσθέτετε την άλμη με το ξύδι και από πάνω ρίχνετε λίγο λάδι για να διατηρηθούν και να μην μουχλιάσουν.
Βάλτε τις στο ψυγείο και μετά από 3-4 μέρες κανονίστε να μαγειρέψετε μια θεϊκή φασολάδα για να τις συνοδέψετε στο τραπέζι σας!
Καλή επιτυχία!!!!
 Α, για τη φασολάδα μη ξεχάσετε και μια ρέγκα, ε?
J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου