27/01/20

Πιροσκί με Λουκάνικα



ΥΛΙΚΑ
  • 400-450 γραμ. Αλεύρι καλής ποιότητας
  • 150 γραμ.  γάλα χλιαρό
  • 80 γραμ χλιαρό νερό
  • ½ φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 αυγό (θερμ. δωματίου)
  • 40 γραμ βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. Τ. γλ ζάχαρη
  • ½ κουτ. Τ. γλ. Αλάτι
  • 1 κουτ. Τ. Σ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • Λουκάνικα τ. φραγκφούρτης, ή κιμάς σωταρισμένος ή ο,τι σας αρέσει για την γέμιση (εν προκειμένω λουκάνικα)
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με το χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε δυο κουτ. Αλεύρι , ανακατεύουμε και περιμένουμε 20 λεπτα να δράσει η μαγιά.
Στο κάδο του μιξερ (ή σε μεγάλο μπολ αν πρόκειται να ζυμώσουμε με τα χέρια)κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε τρύπα στη μέση και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Σε άλλο μπολάκι έχουμε ήση χτυπήσει ελαφρά το αυγό με το βούτυρο έτσι ώστε να ενωθούν. Τα προσθέτουμε στο μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε και αυτό.  Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5΄. Στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο και ζυμώνουμε με τα χέρια . Αν το ζυμάρι μας κολλάει πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτό βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό. Ζυμώνουμε μέχρις η ζύμη να γίνει ελαστική και να μη κολλάει στα χέρια.
Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ (επειδή θα φουσκώσει αρκετά), την αλείφουμε ολόγυρα με λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε κομμάτια (μέγεθος σύκου ή μεγαλύτερα ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα πιροσκι μας. Πάντως αυτό το μέγεθος είναι καλό για πιροσκι που έχουν γέμιση μισό λουκάνικο τ. Φραγκφούρτης)
Πλάθουμε τα κομμάτια σε δίσκους (με τις παλάμες μας ή με μικρό πλάστη) διαμέτρου 10-12 εκ και πάχους περίπου 0,5 εκ. Το πάχος είναι αρκετό επειδή στο ψήσιμο θα φουσκώσουν αρκετά.
Τοποθετούμε στη μέση το λουκάνικο (ή άλλη γέμιση που θέλουμε) και τυλίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα, προσέχοντας να κλείσει καλά η ένωση . (Βρέχουμε με λίγο νερό)
Όταν τα τυλίξουμε όλα, τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε μπόλικο λάδι άλλα όχι πολύ καυτό επειδή κινδυνεύουμε να καούν απέξω και μέσα το ζυμάρι να είναι ωμό. Μόλις τα βάλουμε  στο τηγάνι , θα δούμε ύστερα από λίγο να φουσκώσουν (σαν λουκουμάδες), οπότε προσέχουμε και τα γυρίζουμε να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα τα βγάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία!
Τιp. Καλό θα είναι εφόσον χρησιμοποιήσετε λουκάνικα Φραγκφούρτης να τα έχετε ζεματίσει λίγο σε ζεστό νερό, όπως δηλ στα Hot Dog, για να σιγουρευτείτε ότι  τελικά θα είναι σωστά ψημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου