29/01/20

Σπανακόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο




Κλασσική Ελληνική πίτα. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και την άλλη μέρα. Μεγάλη σημασία παίζουν τα αρωματικά που συνοδεύουν το σπανάκι, αλλά και το φύλλο που θα πρέπει να είναι χειροποίητο. Σε αντίθεση με την τυρόπιτα και πολλές άλλες πίτες, δεν είναι δυνατόν να φτιάξεις σπανακόπιτα με σφολιάτα, αλλοιώνεται τελείως η γεύση. Μικρή παραδοχή μόνο για το φύλλο κρούστας  μπορεί να γίνει, αλλά είναι η εύκολη και όχι τόσο νόστιμη λύση.
Πάμε λοιπόν
ΥΛΙΚΑ
  • 8-9  χειροποίητα φύλλα ή 1 πακέτο κρούστας
  • 1 κιλό φρέσκο ​​σπανάκι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα φύλλα σπανάκι, ένα πακέτο του ½ κιλού.
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 4-5  φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος, και 10 cm από το πράσινο)
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2-3 κλωναράκια μάραθο
  • ½ ματσάκι φρέσκο ​​δυόσμο από ή 1Κ.σ ξηρό
  • ½ κιλό τυρί φέτα σκληρή (κατσικίσια)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι νερό

Συνιστάται:  Αν βρείτε , προσθέσετε λίγα μυρώνια ή και Καυκαλίθρες (προσοχή γιατί έχουν έντονη γεύση)
  • Επι πλέον λίγο λάδι για το άλειμμα των φύλλων,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το χειροποίητο φύλλο ((Εδώ Ζύμη για χειροποίητο φύλλο)
Πλύνετε και καθαρίστε καλά το σπανάκι. Κόψτε τα φύλλα, τινάξτε τα  για να φύγουν τα υγρά  και βάλτε τα  σε ένα μεγάλο μπολ ή ακόμα καλύτερα σε λεκάνη. Χοντροκόψτε τα με τα χέρια και τα  πασπαλίστε με αλάτι. Αυτό γίνεται για να αναγκάσουμε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να ξεπικρίσει. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε αντί για το ζεμάτισμα το οποίο καταστρέφει σε αρκετό βαθμό τη γεύση αλλά και την υφή του.  Τα αφήνουμε για 10 λ και μετά με τα χέρια, τρίβουμε και πιέζουμε τα αλατισμένα φύλλα. Θα διαπιστώσετε ότι θα βγούν πολλά υγρά στο πάτο της λεκάνης. Κρατώντας τα φύλλα με το χέρι χύνουμε τα υγρά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται. Στο τέλος θα παρατηρήσουμε ότι το σπανάκι έχασε πάνω από τον μισό όγκο του. (Μαζί με τα υγρά θα πρέπει να έφυγε και το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που ρίξαμε αρχικά). Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε και τη φέτα (τριμμένη στο χέρι)  στο μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε (Στο σπανάκι αρέσει το πιπέρι)  και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκ. με ένα πινέλο. Απλώστε τρία από τα φύλλα ζύμης, ( Αν σας βγουν 9 φύλλα  τότε βάλετε 4 φύλλα) λαδωμένα μεταξύ τους,  στον πάτο.  Εξασφαλίστε ότι το πιο κάτω φύλλο να απλωθεί πάνω από τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε στο τέλος να γυρίσει προς τα μέσα και να κάνετε το λεγόμενο κόρθο δηλ αυτό το δίπλωμα του ζυμαριού στα χείλη στου ταψιού.  Απλώστε το 1/3 του μίγματος σπανάκι ομοιόμορφα. Απλώστε  το τέταρτο φύλλο, το 2ο τρίτο του μίγματος, μετά  το πέμπτο φύλλο και το τελευταίο μέρος του μίγματος. Καλύψτε με τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα μεταξύ τους). Μην ισιώστε το πάνω φύλλο. Αλείψτε την επιφάνεια με ½ φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με 2 Κσ  ελαιόλαδο. Χαράξτε την  επιφάνεια προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε!

Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, διαιρέστε το πακέτο σε δύο τμήματα, και απλώστε τα μισά στο κάτω μέρος (λαδώνοντας κάθε 3 φύλλα), μετά απλώστε όλο το μείγμα σπανάκι και τελειώστε με τα υπόλοιπα φύλλα, χαράξτε επίσης όπως σας αρέσει.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου