25/01/20

Εκμέκ Κανταΐφι



Εξαίσιο Γλύκισμα αν και λίγο μπελαλίδικο. Προσοχή στη κρέμα πατισερί και τη σαντιγύ που θα πρέπει να είναι παγωμένες.
ΥΛΙΚΑ
(Για πυρέξ 25Χ35 εκ)
Υπόστρωμα :    
  • ½ κιλό φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ φρέσκο βούτυρο (γάλακτος)
  • Σιρόπι
     Κρεμ πατισσερι
·         1 και ½ λ. γάλα
·         3 αυγά
·         8 κ.σ αλεύρι ή 8 κ.σ κορν φλαουρ ή ανάμεικτα (σύνολο 8 κ. Σ)
·         Λίγο άρωμα βανίλιας
·         1 φλυτζ τσαγιου ζάχαρη (+,  - κατά βούληση)
   Επικάλυψη
·         400 γρ κρ γάλακτος
·         Ζάχαρη άχνη (κατά βούληση)
·         1 φλυτζ καφέ φυστίκι Αιγίνης ψιλο-κοπανισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε το φ. Καταϊφι στο πυρέξ. Προσοχή, πρέπει να το «ξάνουμε» καλά ώστε να φύγουν όλοι οι κόμποι και να είναι αφράτο. Στην τελική του μορφή θα πρέπει να απλωθεί μέχρι λίγο κάτω από το χείλος του πυρέξ διότι στη συνέχεια θα «καθίσει». Πατάμε ελαφριά, λειώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε να πάει παντού. Ψήνουμε στους 170 για 25 λ περίπου ή μέχρις ότου πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει μέχρι θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη κρεμ πατισσερί. Σε κατασαρόλα βάζουμε το γάλα με τη βανίλια να ζεσταίνεται. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά, το αλεύρι (ή /και το κορν φλάουρ) και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα –δυό φλυτζάνια από το γάλα που ήδη έχει αρχίσει να ζεσταίνεται και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μίγμα πάλι στη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις συμβεί αυτό απομακρύνουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε μια μπασίνα την κρέμα και την σκεπάζουμε(να εφάπτεται) με μεμβράνη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι από 3 ½ φλυτζ ζάχαρη και 2 φλυτζ νερό. Προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλα και μια φλούδα λεμόνι. Βράζουμε 5-6 λεπτά . Φροντίζουμε να το ετοιμάσουμε λίγο πριν κρυώσει το ψημένο καταϊφι. Πρέπει να είναι: φύλο κρύο – σιρόπι ζεστό. Περιχύνουμε με κουτάλι λίγο - λίγο μέχρι να πάει παντού. ¨ΟΧΙ όλο μαζί γιατί θα λασπώσει το φύλο.

Μόλις ρουφήξει το σιρόπι, απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα από πάνω και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος (ή στο ψυγείο σκεπασμένο) ώστε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε με την κρ γάλακτος μια σαντιγύ. Φυλάμε λίγη για γαρνίρισμα εφ΄όσον επιθυμούμε και την υπόλοιπη την απλώνουμε με μια σπάτουλα από πάνω όσο μπορούμε πιο ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο φυστίκι Αιγίνης. Με τη σαντιγυ που κρατήσαμε φτιάχνουμε με κορνέ σχηματάκια γαρνίροντας την κορφή με ολόκληρο φυστίκι .

Καλή όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου