29/01/20

Ταραμοσαλάτα


Από τότε που άκουσα κάπου, ότι αν προσθέσεις το αυγό από τη ρέγκα (ξέρετε αυτές του μπακάλη), στην ταραμοσαλάτα και δοκίμασα τη συνταγή, δεν την άλλαξα. Κάθε φορά που αγοράζω ρέγκα, τη ψάχνω αν είναι καλά αυγωμένη, (χοντρή και σκληρή κοιλιά αν την ψηλαφίσεις) και μαζί παίρνω και άσπρο ταραμά. Καθαρίζω τη ρέγκα, τη βάζω στο βαζάκι με  λαδολέμονο (και το αυγό μαζί) και την άλλη μέρα που έχουν δέσει οι γεύσεις, βουρ για την ταραμοσαλάτα . Απίστευτη γεύση και ιδού πως:
ΥΛΙΚΑ
  • 150 γρ ταραμά (προτιμώ τον άσπρο)
  • 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • Χυμό από 1 ή 1,5 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-2,5 φλυτζ . ελαιόλαδο
  • Το αυγοτάραχο από μια ρέγκα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύω και τρίβω το ψωμί σε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκανίτσα. Περνάω το κρεμμύδι με λίγο λάδι από το μουλτι-μιξερ, ώστε να λειώσει και το προσθέτω στο μπωλ. Βάζω λίγο λάδι στο μουλτι και ρίχνω μέσα το αυγο-τάραχο  ώστε να γίνει αλοιφή και το ρίχνω στο μπωλ. Προσθέτω  το χυμό από ένα λεμόνι και το ένα φλιτζάνι λάδι. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Ξαναπερνάω τώρα όλο το περιεχόμενο της λεκανίτσας από το μουλτι μαζί με το μισό ταραμά ώστε να γίνουν σαν κρέμα.
Τώρα που τα υλικά μου έχουν αποκτήσει την υφή που θέλω, με τον υπόλοιπο ταραμά και το λάδι  ρυθμίζω την ένταση που θέλω να αποκτήσει η σαλάτα μου. Εγώ πάντα ενσωματώνω και λίγο από το λαδολέμονο της ρέγκας που είχα από την προηγούμενη. Αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο ακόμα ψωμί ή λάδι.

*Οι παλαιότεροι που δεν είχαν μουλτι μιξερ, έκαναν όλοι τη δουλειά στο ξύλινο γουδί  και  με το γουδοχέρι έτριβαν και ξαναέτριβαν τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα, που είχε όμως πιο βαριά υφή .
** Πολλοί δεν χρησιμοποιούν καθόλου ψωμί αλλά μόνον ταραμά –λάδι -λεμόνι – κρεμμύδι, τα οποία χτυπούν στο μίξερ για πολύ ώρα ώστε να γίνουν αφράτη κρέμα.  Δείτε εδώ την ταραμοσαλάτα μους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου