29/01/20

Πέννες Αλα Αραμπιάτα (Penne all' Arrabbiata)




Ένα από τα κλασσικότερα Ιταλικά πιάτα με ζυμαρικά. Και παρά το όνομα τους που παραπέμπει αλλού, τελικά σημαίνει  «Θυμωμένες πέννες». Και αυτό επειδή κυριαρχούν το σκόρδο και η καυτερή πιπεριά. Αυτά τα δύο υλικά μαζί με τη σάλτσα πομοντόρι συνιστούν τα μοναδικά σχεδόν υλικά που χρησιμοποιούνται, που δίνουν μια απλή αλλά συνάμα πεντανόστιμη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ (3-4 άτομα)
1 πακέτο penne regati (εν προκειμένω χρησιμοποιήσαμε ριγκατόνι μιας και μας έλειπαν οι πεννες J . Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερη διαφορά)
Σάλτσα
  • 2 κουτ. τ. Σ ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα Πομοντόρι *
  • 1 κονσέρβα ντομάτες concase
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (Εξαρτάται πόσο μεγάλες είναι, υπολογίστε περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας  ψιλοκομμένο σκόρδο)
  • 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (Ρυθμίστε την ποσότητα ανάλογα με τις αντοχές σας, πάντως πρέπει η σάλτσα να είναι καυτερή)
  • Λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη
  • 1 κουτ. τ Σουπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
  • Παρμεζάνα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε τις δύο κονσέρβες ντομάτας σε ένα μπωλ και με το πηρούνι ή με μαχαίρι λειώνουμε και ψιλοκόβουμε τα πομοντόρι.
*Εδώ να επισημάνουμε ότι μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες Πομοντόρι ή άλλες για σάλτσα, αλλά θα πρέπει να τις ξεφλουδίσετε και να τις ζουλίξετε να βγάλουν  τα πολλά υγρά τους. Οι κονσέρβες μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.
Βάζουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί σωτάρουμε, πρώτα το σκόρδο και μετά τη πιπεριά.
Μόλις μαραθούν, παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τις ψιλοκομμένες – λειωμένες ντομάτες. Στο μπωλ παραμένουν οι χυμοί από τις κονσέρβες
Αλατίζουμε , ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να βράσει η σάλτσα και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βάζουμε το νερό  για τα ζυμαρικά να αρχίσει να βράζει.
Προσθέτουμε στο τηγάνι και το χυμό από τις ντομάτες που είχαμε στο μπωλ. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, δοκιμάζουμε το αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει χαμηλώνοντας τη φωτιά. (Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσουμε αν χρειάζεται να είναι και άλλο καυτερή – πρέπει να είναι σε αρμονία με το σκόρδο ώστε να μην υπερισχύει το ένα έναντι του άλλου υλικού)
Μόλις βράσει το νερό για τα ζυμαρικά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις πέννες (εν προκειμένω είπαμε ριγκατόνι)
5 λεπτά πριν ετοιμαστούν τα ζυμαρικά, ξεσκεπάζουμε το τηγάνι με τη σάλτσα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη όταν τραβώντας στον πάτο με μια κουτάλα αφήνεται κενό.
Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν «αλ τέντε», τα ρίχνουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε. Αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε Αμέσως με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου