29/01/20

Σαλάτα Ταμπουλέ


Μας έρχεται από την Μ. Ανατολή και είναι μια δροσιστικότατη και πολύ ευωδιαστή σαλάτα. Σερβίρεται και σαν συνοδευτικό σε κρεατικά. Με βάση το μαϊντανό, το πλιγούρι (ενίοτε και κους κους) και την ντομάτα φτιάχνεται ποικιλοτρόπως. Σήμερα δοκιμάσαμε μία από τις πολλές εκδοχές της.
ΥΛΙΚΑ (Ένα βαθύ πιάτο)
  • ¾ από ένα φλιτζάνι του τσαγιού πλιγούρι
  • 1 και ¼ φλιτζ, του τσαγιού ζεστό νερό
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • ½ - 1 ματσάκι μαϊντανό (Επειδή χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα και το ματσάκι διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί, υπολογίστε περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού γεμάτο ψιλοκομμένα φύλλα)
  • 2 κουτ. τ. Σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμό από  μισό λεμόνι
  • Αλάτι, λίγο πιπέρι
  • Μια τζούρα κύμινο
  • 2-3 κουτ. τ. Σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπωλ το πλιγούρι και παο πάνω ρίχνουμε το ζεστό νερό. Πρέπει να το καλύπτει κατά 1,5 δάκτυλο. Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και αφήνουμε κατά μέρος περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το νερό και να φουσκώσει το πλιγούρι.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (αν δυσκολευόμαστε τις ζεματάμε για 2 λεπτά οότε ξεφλουδίζονται ευκολότερα), και στη συνέχεια βγάζουμε τους σπόρους και τα υγρά και κόβουμε την ψύχα σε μικρά κυβάκια.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κρεμμύδια
Τα βάζουμε όλα σε ένα βαθύ πιάτο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και το λεμόνι.
Μόλις το πλιγούρι είναι έτοιμο (αν δείτε ότι δεν ρουφάει άλλο νερό και είναι ακόμα υγρό απλά σουρώστε το) το προσθέτουμε και αυτό στο πιάτο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 10΄να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου