28/01/20

Χυλωμένη Φασολάδα


Το παραδοσιακό μας πιάτο, μαγειρεύεται σε διάφορες παραλλαγές. Με αρκετή ή λίγη εως καθόλου ντομάτα, με περισσότερο ή λιγότερο νερό. Το βασικότερο όμως είναι το καλό σιγανό βράσιμο ώστε να χυλώσει και κοινός τόπος βεβαίως τα καρότα και το σέλινο. Προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι στο πιάτο. 
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ άσπρα μέτρια φασόλια. Προτιμώ τα τύπου Καστοριάς αλλά και άλλες ποικιλίες με μικρότερους καρπούς βγάζουν επίσης τέλεια φασολάδα 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • ½ ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 1-2 ώριμες τομάτες στο τρίφτη, ή 1/2 κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο (κατά κρίση)
  • ½ φλυτζ ελαιόλαδο
  • 1 πρ πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς να μουλιάσουν για να μαλακώσουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια για 5 λ. Χύνουμε το νερό και το αντικαθιστούμε με φρέσκο και βραστό. Θα πρέπει να καλύπτει τα φασόλια περίπου 10 εκ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 2-2,5 ώρες (Εξαρτάται από τη ποιότητα των φασολιών – πόσο βραστερά είναι) Χρησιμοποιείστε χύτρα ταχύτητος  αν έχετε,  θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα, 45λ με μια ώρα είναι υπεραρκετά. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο ακόμα ξεσκέπαστα ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να χυλώσει το φαγητό.
Προσθέστε στο πιάτο σας λίγο λεμόνι. Θα σας αρέσει! (Και αν έχετε και μια ρέγκα για συνοδευτικό……….J!!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου