26/01/20

Φυλοτυρόπιτα




Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γέμιση αυτή  η τυρόπιτα. Σκέτο φύλλο με τυρί ανάμεσα. Ουσιαστικά είναι μια απλή τυρόπιτα, με χειροποίητα φύλλα. Απλά βάζουμε πολλές στρώσεις φύλλου τυριού. Η γεύση τελικά αναδύεται από τα βουτυρωμένα (λαδωμένα) χειροποίητα φύλλα που βρίσκονται σε αρμονία με τη ανάμεσά τους τριμμένη φέτα.
Υλικά (ταψί 35 εκ)
Ζύμη για φύλλο (για 9 Φύλλα ανοιγμένα στο χέρι)
  • 550-600 γραμ αλευρι γ.ο.τ χρ
  • 250-270 γραμ νερό
  • 1/2 κου.τ.γλ ξύδι ή 1 κουτ.τ.γλ ρακί
  • ½ κουτ.τ.γλ αλάτι
Γέμιση
  • 700 γρ φέτα σκληρή ή κατσικίσιο τυρί, τριμμένα στο τρίφτη
  • Πιπέρι
  • 1&1/2 κούπες λαδοβούτυρο
Εκτέλεση
Ζύμη
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 5,6 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει από την πλευρά του κάδου και να μη κολλάει στα χέρια (δεν βάζουμε όλο το νερό μαζί αλλά ρυθμίζουμε την ποσότητα ώστε να βγει μια ζύμη σφιχτή αλλά ελαστική) Ζυμώνουμε άλλα 5 λεπτά με τα χέρια σε πάγκο και μοιράζουμε σε 9 μπαλάκια. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα.
Ανοίγουμε τα φύλλα πολύ λεπτά.
Λειώνουμε 1 κούπα βούτυρο και συμπληρώνουμε λίγο ακόμα με ελαιόλαδο.
Λαδώνουμε καλά ανάλογο ταψί (εν προκειμένω 35 cm)  στον πάτο και στα χείλη
Έχουμε εν τω μεταξύ τρίψει το τυρί, το έχουμε πιπερώσει και το χωρίζουμε στα τέσσερα.
Στρώνουμε τρία φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα, ( ΚΑΙ το τρίτο) Φροντίζουμε το πρώτο από τα φύλλα να καλύπτει τα χείλη του ταψιού ώστε να το γυρίσουμε στο τέλος
Απλώνουμε το 1/4 της γέμισης τυριού και συνεχίζουμε φύλλο – γέμιση, ραντίζοντας ελαφρά κάθε φορά το φύλλο με βούτυρο μέχρι να τελειώσει η γέμιση
Τελειώνουμε με τα τελευταία τρία φύλλα που επισης λαδώνουμε (βουτυρώνουμε) ενδιάμεσα. Στο τέλος γυρίζουμε το 1ο φύλο φτιάχνοντας κόρθο. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τέλος Χαράζουμε την πίττα σε τετράγωνα ή ρόμβους, όπως μας αρέσει και καταβρέχουμε  με λίγο νερό. 
Ψήνουμε στους 170ο αέρα, κάτω ράφι για 45-50 λεπτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου