27/01/20

Μπουγάτσα με Κρέμα





Ποιά μπουγάτσα? Χμμμ Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένα πραγματάκια. Τι εννοούμε όταν λέμε μπουγάτσα….και ...ποιοί?  Άρα πρώτα πρέπει να δούμε από πού προέρχεται η ονομασία. Δεν θα πάω πολύ παλιά όμως. Λίγο πιο μακριά από την Αθήνα και συγκεκριμένα στη Β. Ελλάδα. Από εκεί λοιπόν που μας έρχεται η «μπουγάτσα» εννοούν , τα φύλλα ζύμης (τα φύλλα αέρος δηλ αυτά που ανοίγουν πετάγοντάς τα στον αέρα) τα οποία γεμίζουν με διάφορα υλικά (κρέμα, τυρί, κιμά κ.α) και στη συνέχεια ψήνονται. Στην Αθήνα όμως, λέγοντας μπουγάτσα εννοούμε αυτή με την κρεμώδη γλυκιά γέμιση, που τη πασπαλίζουμε με κανέλλα και άχνη. Το άνοιγμά του όμως απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, εμπειρία και διαθέσιμο χώρο και δεν προσφέρεται για ερασιτέχνες στο σπίτι (όπως εγώ) Γι αυτό το λόγο χρησιμοποίησα λεπτό φύλλο κρούστας και το αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο. Ετοιμάσαμε λοιπόν μπουγάτσα με κρέμα made in Athens.


ΥΛΙΚΑ
  • 8 φύλλα κρούστας Βηρυτού.
  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κάψουλα βανίλια ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 3  Κ.Σ. βούτυρο λειωμένο
  • ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η κρέμα
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέστε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πήξει το μίγμα. Αν είναι πολύ ρευστό προσθέστε ένα κ.γλ.  κορν φλάουρ διαλυμένο σε ¼ φλιτζάνι κρύο γάλα.
Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Κατά προτίμηση ετοιμάστε την  κρέμα 3-4 ώρες πριν από τη χρήση.
Το Τύλιγμα

Απλώστε σε μια μεγάλη και ίσια ξύλινη  επιφάνεια 2 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο μεταξύ τους  βουτυρωμένα. Πάρτε τη μ ισή  κρεμα και  τοποθετήστε τη στη μέση της κρούστας δίνοντας ένα ορθογώνιο σχήμα. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων και γυρίστε ανάποδα, αλείφετε με το βούτυρο και τις δύο πλευρές.

 Στη συνέχεια απλώστε δύο άλλα φύλλα, όπως παραπάνω και συνεχίσετε  τη διαδικασία, βάζοντας στη μέση τα ήδη διπλωμένα φύλλα και τυλίγοντας σε φάκελο επίσης.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με το δεύτερο τμήμα της κρέμας και τα τελευταία τέσσερα φύλλα κρούστας. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, αλείψτε τα με βούτυρο και ψήστε σε μέτριο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Όταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα τριμμένη στην κορυφή.

* Μεγάλη υπόθεση για τη επιτυχία είναι το βούτυρο που θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και αρωματικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου